Skriftleg spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2112 (2019-2020)
Innlevert: 30.06.2020
Sendt: 30.06.2020
Svart på: 03.07.2020 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Er statsråden enig i at tiltakskost for et klimatiltak kun bør omfatte beregning av effekter som kan direkte relateres til en utslippsreduksjon, og dersom ikke hvorfor er da effekten av helsegevinster medregnet som en positiv effekt, mens effekten av bortfall av verdiskapning og arbeidsplasser knyttet til kjøttproduksjon ikke er medregnet som en negativ effekt?

Grunngiving

Beregningen av tiltakskosten av kjøttkutt i Klimakur 2030 er satt til under 500 kr/tonn. I NIBIOs underlagsrapport til Klimakur 2030 framkommer det at den største gevinsten ved innføring av kjøttkutt-tiltaket er en antatt positiv helseeffekt. I rapportens tabell 8 er det synliggjort at ¾ av den positive helsegevinsten ved omlegging av kostholdet tilskrives økt forbruk av nøtter, frø, frukt, bær og grønnsaker, mens kun ¼ tilskrives redusert kjøttforbruk.
I dette tilfellet er det kun redusert kjøttforbruk som påvirker Norges utslippsregnskap fordi det direkte kan relateres til færre husdyr. Det er ingen automatikk i at man starter å spise mer frukt, grønnsaker og nøtter, selv om man spiser mindre rødt kjøtt. Beregnet helsegevinst ved økt inntak av frukt, grønnsaker og nøtter hører derfor ikke hjemme i beregning av tiltakskostnad for et klimatiltak.
På den annen siden peker en rapport fra Oslo Economics på følgene av redusert husdyrproduksjon med tapte fellesgoder som kulturlandskap og distriktsarbeidsplasser. Disse er ikke verdisatt og dermed ikke med i regnestykket.
Beregningen har heller ikke medregnet tapt investeringsverdi i husdyrproduksjon og investeringsbehov i økt planteproduksjon.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Klimakur 2030 er eit grundig og godt fagleg innspel utarbeida av ei etatsgruppe beståande av Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Kystverket, Landbruksdirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Enova. Klimakur er eit kunnskapsgrunnlag for kva tiltak som er moglege å gjennomføre for å nå klimamåla. Det er ikkje ein rapport som seier kva politikk som skal førast. Politikk og tiltak blir ikkje vedteke på grunnlag av tiltakskostnadane aleine. Politikken blir forma etter heilskaplege vurderingar av kostnadar og gevinstar, og relevante konsekvensar som ikkje nødvendigvis lar seg kvantifisere i kroner og øre. Det er regjeringa si oppgåve, og vi kjem tilbake med vår politikk i klimameldinga for 2030 seinare i år.
Når det gjeld spørsmål om korleis tiltakskostnadane blir berekna meiner eg det må vere fagdirektorata si oppgåve å utarbeide og bestemme kva for ei metode som ligg til grunn for utrekningane. Metodane bør vere basert på beste faglege kunnskap og ikkje baserast på politikk eller politiske føringar. Når det er sagt, så meiner eg det er naturleg at relevante effektar som helsegevinstar inkluderast i ei samfunnsøkonomisk analyse av eit tiltak som grunner i kosthaldsråda frå helsemyndigheitene.
I Klimakur 2030 har etatane vurdert klimaverknaden og helseverkande av eit endra kosthald med meir vegetabilske vekstar og mindre raudt kjøtt. Eg er einige i at det er uvisse i korleis råda kan føljast opp og korleis kosthaldet kan vere samansett. Dette kan sjølvsagt bli gjort på mange ulike måtar. I Klimakur har dei tatt høgde for nettopp det, og sett på forskjellige scenario kor råda følgjast i ulik grad. Likevel, føresetnaden for tiltaket er kosthaldsråda som betyr at vi et meir fisk, nøtter, frukt og grønt, og noko mindre kjøtt. Det vil vere bra for både klima og helsa.
Når det gjeld effektane for verdiskaping og arbeidsplassar er dei, saman med mange andre effektar og følgjer, grundig omtala i Klimakur 2030.
Eg vil òg understreka at intensjonsavtala med jordbruket ligg til grunn for regjeringas klimapolitikk. Vi ser fram imot å jobbe saman med næringa for å oppnå mattryggleik, landbruk i heile landet, verdiskaping og eit berekraftig landbruk, samstundes som vi reduserer klimagassutsleppa i tråd med landbruket sine eigne klimamål og dei internasjonale forpliktingane til Noreg.