Skriftleg spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2173 (2019-2020)
Innlevert: 01.08.2020
Sendt: 03.08.2020
Svart på: 12.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden vurdere å ta initiativ til å endre smittevernveilederen slik at man kan åpne for lokale vare- og salgsmesser med over 500 besøkende fra 1. september, med mindre smittesituasjonen endrer seg vesentlig?

Grunngiving

I dag heter det i smittevernveilederen at «Det vil ikke bli åpnet for arrangementer over 500 før 1. september». Denne ordlyden gjør det krevende for flere aktører å planlegge aktivitet til høsten. Det gjelder blant annet vare- og salgsmesser der det kreves mye planlegging i forkant.
Det ville skapt mer forutsigbarhet om man endret ordlyden til at man vil tillate slike arrangementer med over 500 personer fra 1. september, med mindre smittesituasjonen skulle tilsi at det ikke er tilrådelig. En slik endring gjør at messeaktørene kan begynne å planlegge for høstens aktiviteter i større grad enn nå.
Slik veilederen nå står vil de fleste bli nødt til å avvente planlegging til 1. september, noe som er uheldig med tanke på forutsigbarhet og tidshorisont. Om man nå kunne tydeliggjort at man kan belage seg på å planlegge messer i høst, gitt at vi ikke får en økning i smitten, så ville det være til stor hjelp for messearrangørene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har lagt til grunn i sin strategi fra 7. mai at vi sammen, kontrollert og over tid skal avløse de mest inngripende tiltakene med økt testing, smitteoppsporing og isolering. Samtidig ønsker vi å styrke helse- og omsorgstjenestens evne til å håndtere et stort antall covid-19-pasienter. Kontroll innebærer at sykdomsbyrden er lav og at antall pasienter er håndterbart for helse- og omsorgstjenesten, selv om antall syke periodevis kan øke og variere mellom geografiske områder.
Mindre inngripende tiltak som god hygiene i befolkningen, i tillegg til nødvendig behandling av smittede, opprettholdes gjennom hele pandemien. Andre tiltak må tilpasses og vurderes ut fra en helhetsvurdering av tiltakenes positive og negative effekter, inkludert en vurdering av pandemiens omfang, kapasitet i helse- og omsorgstjenesten, tiltakenes samfunnsøkonomiske kostnad, tilgjengelig kunnskap og tilgang på vaksine og andre legemidler.
Vi må også være forberedt på justeringer for at vi skal kunne beholde kontrollen. I likhet med WHO legger vi til grunn at håndteringen av pandemien skal ivareta helse, redusere forstyrrelser i samfunnet og beskytte økonomien. For å oppnå dette må planen være dynamisk, og tiltakene må justeres i tråd med utviklingen av både pandemien og kunnskap.
Den siste tidens smitteøkning har vist oss hvor fort situasjonen kan endre seg og vi har derfor sett det nødvendig å bremse den videre lettelsen av tiltak og samtidig stramme inn. Vi tar nå sikte på en revurdering av situasjonen første uken i september, men kan heller ikke utelukke at vi må stramme inn ytterligere før den tid.
Varemesser har potensial til å samle mennesker fra et stort geografisk område og dermed er det risiko for at smitten spres over et større område. Det samles mange mennesker på kort tid, noe som medfører mulighet for kø og trengsel. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har derfor anbefalt at messer skal omfattes av reglene som gjelder for arrangementer. Reglene omfatter begrensning av antall deltakere for å redusere risiko for smittespredning. I tillegg stilles flere krav for å sikre at tilstrekkelig avstand og hygiene kan ivaretas slik at gjennomføringen av arrangement er smittevernfaglig forsvarlig. Alle tiltakene i covid-19-forskriften som er hjemlet i smittevernloven skal vurderes opp mot vilkårene i smittevernloven § 1-5. Dette innebærer at tiltak må ha en klar medisinskfaglig begrunnelse, være nødvendig av hensyn til smittevernet og fremstå tjenlig etter en helhetsvurdering. Det skal videre legges vekt på frivillig medvirkning.
Vi vil imidlertid vurdere å innføre presisering av reglene som sier noe om hvordan arrangementer kan gjennomføres med flere besøkende uten å overskride det maksimalt antallet som er tillatt.
Virksomheter og samfunnsfunksjoner som er pålagt stengt eller forbudt i henhold til covid-19-forskriften, vil gradvis og kontrollert bli gjenåpnet ved forskriftsendring når forholdene ligger til rette for det. Ved justering av tiltak prioriteres først tiltak som retter seg mot barn, deretter tiltak som retter seg mot arbeidslivet, før øvrige tiltak.