Skriftleg spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2229 (2019-2020)
Innlevert: 07.08.2020
Sendt: 07.08.2020
Svart på: 20.08.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Borettslag og sameier utgjør om lag 900 000 boliger i landet og dermed 35 % av boligmassen. Det er en arealeffektiv og energi- og klimavennlig boform. Energibruken er ofte en kombinasjon av enkeltabonnement i bolig og fellesforbruk som oppvarming av vann og ladeanlegg. I NVEs forslag til nye nettariffer er ikke konsekvenser for borettslag og sameier vurdert.
Hvordan vil ministeren sikra at eventuell ny tariffmodell vil være positive for beboere i borettslag og sameier?

Grunngiving

NVEs høringsdokument for nye nettariffer vurderer ikke borettslag og sameier, kun tomannsboliger, eneboliger og leiligheter. Varmepumpe og egenproduksjon av strøm er heller ikke vurdert for leiligheter.
Beboere i borettslag har ofte liten mulighet til å regulere eget forbruk når store deler av energibruken som varmtvann og eventuell lading av bil er organisert felles.
Borettslag og sameier har der imot en unik, mulighet til å redusere belastningen på nettet ved å styre den samlede effektbruken for boliger og fellesfunksjoner. Det er derfor underlig at NVE ikke har vurdert og hensyn tatt den boformen som utgjør 1/3 av boligmassen og som i utgangspunktet er mest areal- og energieffektiv.
Borettslag og sameier har også stort potensial til å investere og ta i bruk smarte ENØK-tiltak. I følge NVE vil egen produksjon av energi som sol, biogass med mer ikke bli lønnsomt med de foreslåtte modellene. Men for borettslag som har så stor reguleringsmulighet av det totale energiforbruket vil slike investeringer kunne redusere belastningen på nettet, og være god samfunns investering. Dette er heller ikke vurdert i høringsdokumentet.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: På oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED) har Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sendt på høring forslag til endringer i bestemmelsene om nettleie i lavspenningsnettet i forskrift om kontroll av nettvirksomhet. I forslaget skal kundens etterspørsel etter og tilgang på kapasitet vektlegges i større grad enn i dag.
RMEs forslag hadde høringsfrist 25. mai og RME vil oversende sin endelige anbefaling og oppsummering av høringsinnspill til OED innen 1. september. Det vil være departementet som fastsetter eventuelle forskriftsendringer. Det vil departementet først gjøre etter en grundig gjennomgang av RMEs forslag og innkomne høringsinnspill.
RME arbeider også med forslag om en plusskundeordning for boligselskap. En plusskunde er en kunde som både forbruker og produserer strøm som leveres inn på nettet. Forslaget legger til rette for at boligselskap skal få muligheter til å dele egenproduksjon av strøm mellom leiligheter. RME planlegger å sende forslaget på høring i løpet av høsten 2020.