Skriftleg spørsmål fra Morten Ørsal Johansen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2405 (2019-2020)
Innlevert: 25.08.2020
Sendt: 26.08.2020
Rette vedkommende: Finansministeren
Svart på: 02.09.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Morten Ørsal Johansen (FrP)

Spørsmål

Morten Ørsal Johansen (FrP): Hvilke styringssignaler har regjeringen gitt SSB om videreføringen av piloten for grensehandelsstatikk med formål om et kontinuerlig og årlig grensehandelsbarometer, og kan statsråden anslå når et slikt grensehandelsbarometer eventuelt vil kunne være på plass?

Grunngiving

I Meld. St. 9 (2018-2019) Handelsnæringen – når kunden alltid har nett, varslet regjeringen at den vil utrede behovet for et årlig grensehandelsbarometer. Som en oppfølging av dette inngikk Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet to avtaler med SSB om kjøp av statistikk. SSB gjennomførte en pilotstudie (en spørreundersøkelse for september måned 2019), hvor grensehandelsstatikken ble brutt ned på en rekke varegrupper. Dette ga mer detaljert informasjon om grensehandel av kategoriene som blant annet mat, mineralvann, sjokolade og godteri, alkohol, tobakksvarer, elektronikk og klær. SSB laget også statistikk over grensekryssende netthandel av varer og tjenester basert på nordmenns bruk av kort over internett i utlandet. Begge prosjektene ble ferdigstilt januar 2020. Intensjonen bak pilotundersøkelsen var å kunne etablere et årlig grensehandelsbarometer.
Vi er imidlertid ikke kjent med om det er progresjon i arbeidet med å innføre et grensehandelsbarometer.
Vi mener at et slikt barometer vil utgjøre et godt grunnlag for å utvikle treffsikker politikk.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: I Meld. St. 9 (2018-2019) Handelsnæringen - når kunden alltid har nett lovte regjeringen å «utrede behovet for et årlig grensehandelsbarometer. Statistikken skal også omfatte grensekryssende netthandel med varer og tjenester».
Som en oppfølging av dette, har Statistisk sentralbyrå (SSB) på betalt oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet gjennomført to prosjekter. Prosjektene er regulert gjennom kontrakter, og er ikke en del av styringsdialogen mellom Finansdepartementet og SSB. Det ene prosjektet var en pilotundersøkelse for å utvide statistikken for grensehandel. Pilotundersøkelsen dekker i tillegg til det totale handlebeløpet, en inndeling av grensehandelen på utgifter til kafé- og restaurantbesøk og andre tjenester samt 14 varekategorier (bl.a. mat/dagligvarer, alkohol, tobakk/snus, mineralvann og sjokolade/godterier). Resultatene ble presentert på SSBs hjemmeside 8. januar 2020: https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/artikler-og-publikasjoner/nordmenns-grensehandel.
Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet har vært i dialog med SSB om mulig videreføring av pilotprosjektet. Det er foreløpig ikke konkludert om det skal gjennomføres en ny slik undersøkelse. En eventuell ny undersøkelse vil ikke bli gjennomført før det er åpnet for normal grensehandel.
Det andre prosjektet har systematisert statistikk for grensekryssende betalinger med kort over internett. Statistikken gir en bedre oversikt over utviklingen i netthandel til og fra Norge, samt hvilke varer og tjenester som handles på nettet. SSB offentliggjorde den nye statistikken 29. januar 2020: https://www.ssb.no/utenriksokonomi/artikler-og-publikasjoner/pa-nett-med-betalingskort-over-landegrensene.
SSB har publisert en oppfølger til denne undersøkelsen. Den 25. juni 2020 la SSB ut en artikkel som beskriver den kvartalsvise utviklingen i bruk av internasjonale betalingskort videre fra og med 1. kvartal 2019 til og med 1. kvartal 2020, se: https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/artikler-og-publikasjoner/sterk-vekst-i-netthandelen-med-kort-i-1.kvartal. I 2020 har SSB i tillegg til data om grensekryssende betalinger også samlet inn opplysninger om bruk i Norge av norskutstedte internasjonale betalingskort inndelt etter brukerstedskoder. Den siste artikkelen konsentrerte seg derfor om all netthandel med disse kortene. SSB vil fortsette å lage statistikk for kvartalene som kommer, og har planer om å etablere en ny fast offisiell kortstatistikk fra og med 2021.