Skriftleg spørsmål fra Carl I. Hagen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:157 (2020-2021)
Innlevert: 16.10.2020
Sendt: 19.10.2020
Svart på: 22.10.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Carl I. Hagen (FrP)

Spørsmål

Carl I. Hagen (FrP): Vil statsråden instruere politi og påtalemyndighet om å registrere opprinnelseslandbakgrunn for personer som deltar i masseslagsmål, kriminelle gjenger, blir straffedømt og er gjengangerkriminelle?

Grunngiving

Det er tidligere fra politiet opplyst om 182 gjengangerkriminelle, men ikke noen opplysninger om landbakgrunn. Da blir det umulig med målrettede tiltak. Det er først når vi vet bakgrunnen til disse grupper at målrettede tiltak kan iverksettes. Er det f.eks. ungdom som er et tverrsnitt av befolkningen når det gjelder landbakgrunn, religion, kjønn, alder, etnisitet, etc. så har vi et ungdomsproblem..
Hvis det derimot for det meste er innvandrerungdom fra noen få spesielle opprinnelsesland og med samme religiøse bakgrunn kan forebyggende tiltak med hjelp til en slik målgruppes familie iverksettes. Det er nå f.eks. rapportert om planlagte masseslagsmål i Kristiansand og ulike ranstilfeller mot ungdom i Oslo og kriminelle ungdomsgjenger i Oslo. Politiet vet hvem mange av disse er, men opplyser intet om gjerningspersoners bakgrunn. Skal myndighetene kunne sette inn målrettede forebyggingstiltak må mer kunnskap om mulige felles bakgrunn opplyses og benyttes i det forebyggende arbeid.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Politiet har hjemmel til å innhente og registrere opplysninger om landbakgrunn dersom det er av betydning for deres oppgaveløsning, både i den enkelte straffesak og i forebyggende øyemed. Opplysningene vil også kunne deles med andre aktører dersom det er nødvendig, for eksempel i det forebyggende arbeidet. Hvilke opplysninger som anses relevante og nødvendige i den enkelte sak er en politifaglig vurdering.
Jeg gjør oppmerksom på at SSB utarbeider offentlig statistikk om gjerningspersoners landbakgrunn, se blant annet statistikk over siktede personer https://www.ssb.no/statbank/table/09421/ og statistikk over straffede personer https://www.ssb.no/statbank/table/10637/. Herunder utarbeides det statistikk fordelt på lovbruddstype og enkeltland, noe som etter mitt syn imøtekommer behovet for offentlig tilgjengelig informasjon om gjerningspersoners landbakgrunn.