Skriftleg spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:428 (2020-2021)
Innlevert: 12.11.2020
Sendt: 13.11.2020
Svart på: 20.11.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Smittevernoppgavene som nå er tillagt politiet vil kreve kapasitet, kapasitet som politiet normalt ikke har. Samtidig antar vi at ved nedstengningen av samfunnet vil vi risikere en økning i kriminalitet knyttet til vold i nære relasjoner (jf. pressekonferanse statsråd Ropstad 10.11.20).
Hvordan vil justisministeren sikre at politiets oppgaver med smittevernhåndtering ikke stjeler kapasitet fra andre politioppgaver som etterforskning og påtale knyttet til vold i nære relasjoner og voldtekt?

Grunngiving

Den 3.11.20 ble det besluttet at politiet i større grad skulle følge opp brudd på smittevernregler. (Pressemelding Politiet 3.11, Rundskriv Riksadvokaten 6.11.20) Politiet framhever at de som hovedregel vil søke å forebygge overtredelser med råd og veiledning. Videre har politiet i etterkant også etterforsket brudd på smittevernbestemmelsen og bøtelagt en rekke gjerningspersoner.
Det er allmenn forståelse for at pandemisituasjonen krever skjerpede tiltak for å begrense og håndtere smitte. Politiet vil ha en viktig rolle her, med å undersøke, og eventuelt straffeforfølge brudd på smittevernregler. Samtidig vet vi også at nedstengningen av samfunnet kan føre til økt omfang av vold i nære relasjoner og voldtekt. Politiet må i den situasjon være forberedt på økt antall anmeldelser og etterforskning av slike forhold. Utfordringen er at politiet allerede i dag har sprengt kapasitet. Det at politiet skal håndtere både oppgaver knyttet til smittevern og økte anmeldelser på vold i nære relasjoner vil ytterligere gi politiet mer belastning. Det er derfor avgjørende å få klarhet i hvordan justisministeren vil sikre at politiets ressursbruk på smittehåndtering ikke stjeler kapasitet fra andre viktige oppgaver politiet har.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Smittesituasjonen i deler av landet er nå så alvorlig at det er nødvendig for politiet å være tydeligere på konsekvenser av brudd på smittevernreglene. Jeg har både i møter og gjennom et supplerende tildelingsbrev vært tydelig overfor politiet på at disse oppgavene skal prioriteres så langt det er forenlig med behovet for å prioritere alvorlig kriminalitet. Politidirektoratet sendte et brev til politidistriktene i april hvor det ble understreket hvor viktig det var at disse kriminalitetsformene ble prioritert gjennom pandemien. Kripos har gjennomført flere analyser av kriminalitetsutviklingen under pandemien, og har spesielt sett på seksuallovbrudd og det som i straffesaksstatistikken kalles mishandling i nære relasjoner. Politidirektoratet opplyser at straffesakstallene for seksuallovbrudd og mishandling i nære relasjoner i ukene 44 og 45 i år i all hovedsak ikke avviker fra tilsvarende uker i 2019. For at politiet skal kunne ivareta sitt
samfunnsoppdrag og fortsatt løse ordinære oppgaver i en krevende situasjon, ble det for øvrig tidligere i år bevilget midler til ansettelse av 400 polititjenestepersoner. Påtalemyndigheten i politiet ble samtidig styrket med 30 årsverk.