Skriftleg spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:515 (2020-2021)
Innlevert: 20.11.2020
Sendt: 20.11.2020
Svart på: 30.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Kan man forvente at en nasjonal plan for rehabilitering av personer som har gjennomgått COVID-19 vil være på plass ved nyttår, og mener helseministeren at man da vil klare å gi et tilbud om opptrening til alle de som har behov for det, etter at de har vært koronasyke?

Grunngiving

NRK hadde 15.november en større reportasje om personer som har behov for rehabilitering etter korona. I saken vises det til at i en fersk studie av 265 personer som har vært innlagt på sykehus, fikk bare 15% en eller annen form for rehabilitering etter sykehusoppholdet. Fagfolk uttaler at det er et skrikende behov for en nasjonal plan for rehabilitering på dette området.
I forbindelse med Trontaledebatten i oktober fremmet Arbeiderpartiet følgende forslag i Stortinget, som ble vedtatt:

«Stortinget ber regjeringen snarest få på plass en nasjonal plan for rehabilitering av personer som har gjennomgått COVID-19, og har behov for opptrening.»

I saken til NRK fremkommer det også at Helsedirektoratet har satt ned et utvalg med frist til nyttår for å komme med faglige råd om hvordan de med behov for rehabilitering etter korona skal følges opp.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen følger opp Stortingets vedtak om å få på plass en nasjonal plan for rehabilitering av personer som har gjennomgått covid-19-sykdom, og som har behov for opptrening. Helsedirektoratet vil få i oppdrag å utarbeide en nasjonal plan for rehabiliteringstilbudet til covid-19-pasienter, med deltakelse fra de regionale helseforetakene, kommunene og fagmiljøene innen rehabilitering. Kunnskap fra Folkehelseinstituttets arbeid med et nasjonalt kunnskapsprogram for covid-19 skal tas med i arbeidet. Fristen for oppdraget er ikke endelig fastsatt.
Når det gjelder rehabilitering etter covid-19-sykdom, er tilbakemeldingen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet at det foreløpig finnes lite kunnskap om dette, og at det er viktig å følge med på nye studier etter hvert som de kommer. For pasienter som har gjennomgått et alvorlig forløp kan man til dels bruke kunnskap om rehabilitering av intensivpasienter generelt, men for pasienter som har gjennomgått mild eller moderat covid-19-sykdom finnes ingen kunnskapsoversikt. Sykehusinnleggelser som følge av koronavirus blir registrert i Norsk intensiv- og pandemiregister, og resultater fra dette registeret vil gi viktig kunnskap som kan brukes til pasientbehandling og -oppfølging.
Det er riktig at Helsedirektoratet har igangsatt et arbeid med å utarbeide nasjonale faglige råd for rehabilitering av pasienter som har gjennomgått covid-19-sykdom. De faglige rådene skal rette seg både mot pasienter med et alvorlig forløp, og pasienter med mild eller moderat covid-19-sykdom og som ikke nødvendigvis har vært innlagt på sykehus i forbindelse med sykdommen. Helse Sør-Øst RHF utarbeidet et pasientforløp for rehabilitering av pasienter innlagt med covid-19-sykdom i spesialisthelsetjenesten i juni i år. De nasjonale faglige rådene skal bygge videre på dette arbeidet, og vil også se på behov for rehabilitering og oppfølging i kommunen og hos fastlegen. Det er planlagt at de faglige rådene blir ferdigstilt medio desember 2020. På grunn av begrenset kunnskap om rehabilitering og senvirkninger etter covid-19-sykdom er det planlagt at de faglige rådene gjennomgås og revideres systematisk og regelmessig etter hvert som kunnskapsgrunnlaget blir sterkere, i første omgang etter seks måneder.
Arbeidet med de nasjonale faglige rådene må ses i sammenheng med en nasjonal plan for rehabilitering etter covid-19-sykdom. Med bakgrunn i korona-pandemien har regjeringen styrket budsjettene til sykehus, kommuner og forskning. Det er sykehus og kommuner som har ansvar for å sørge for gode rehabiliteringstilbud for sine pasienter, inkludert pasienter som har hatt covid-19-sykdom. De nasjonale faglige rådene skal hjelpe helsepersonell til å ta gode beslutninger og bidra til å redusere uønsket variasjon i behandlingstilbudet for denne pasientgruppen.
Jeg viser for øvrig til tidligere svar på spørsmål om rehabilitering etter covid-19 (dokument nr. 15:2216 (2019-2020) og dokument nr. 15:2269 (2019-2020)), og om rehabilitering generelt (dokument nr. 15:2449 (2019-2020)).