Skriftleg spørsmål fra Ingalill Olsen (A) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:858 (2020-2021)
Innlevert: 05.01.2021
Sendt: 05.01.2021
Svart på: 12.01.2021 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Ingalill Olsen (A)

Spørsmål

Ingalill Olsen (A): Hvorfor har fiskeri- og sjømatministeren halvert agnkvoten for 2021, og planlegges det ytterligere reduksjon i agnkvoten i 2022?

Grunngiving

Nærings- og fiskeridepartementet har helt overraskende halvert agnkvoten til kystlinefisket i 2021 og meldt at de vil evaluere ordningen i løpet av året.
Vi har hatt en kvote til agn siden 2004, og selv om det er et lite kvantum er det svært viktig for kystlinefisket og fiskeindustrien langs kysten. Fiskernes Agnforsyning har søkt om en agnkvote for 2021 på 1500 tonn makrell, 700 tonn NVG-sild og 500 tonn sei.
Det at agnforsyninga tildeles en kvote til agn betyr at agnprisen holdes lav, og at hvis agn må kjøpes på det åpne markedet vil prisen på makrell til agn kunne økes med opptil 200 %.
Hoveddelen av kystlinefisket foregår i Nord-Norge, og det er nordnorske fiskere og nordnorsk fiskeindustri som vil tape på dette grepet. Her kan det vises til Båtsfjord som mottar mye linefisk.
Linefisk er av god kvalitet og bidrar til at norsk fisk til eksport oppnår gode priser og sørger for at nasjonen Norge leverer fisk av god kvalitet til det internasjonale markedet.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Agnkvotene ble innført til erstatning for en tidligere ordning med økonomisk tilskudd til egning av line. Formålet med å gi disse agnkvotene til Fiskernes Agnforsyning, har vært å sikre agn med høy kvalitet til en lav pris. Kvotene har årlig blitt trukket fra totalkvoten til sild, sei og makrell, og øremerkes Fiskernes Agnforsyning.
En slik form for subsidiering av virksomheten i Fiskernes Agnforsyning, som med noen unntak har monopol på omsetning av agn i Nordland og Troms og Finnmark, har ikke lenger etter mitt syn en særlig god begrunnelse. Agn bør kunne skaffes på ordinær måte, uten at Agnforsyningen og de som kjøper fra Agnforsyningen blir støttet på denne måten, i realiteten av alle som ellers får kvoter av disse tre fiskeslagene. I et marked med konkurrerende virksomheter er det ikke rett frem at en av aktørene skal få offentlige subsidieringer i form av gratis kvoter, derfor vil jeg se nærmere på ordningen.
Det er imidlertid ikke tatt en endelig beslutning om videreføring eller ikke av agnkvotene. Vi har i denne omgang halvert agnkvotene for 2021, og vil i løpet av året vurdere om ordningen skal videreføres eller ikke. I dette arbeidet vil vi se nærmere på hvorvidt og i hvilken grad denne ordningen kommer fiskerne direkte til gode.