Skriftleg spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1192 (2020-2021)
Innlevert: 04.02.2021
Sendt: 05.02.2021
Svart på: 19.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvordan vil statsråden håndtere den reduserte vaksineleveransen fra AstraZeneca i kombinasjon med mangelfull dokumentasjon om effekt på risikogrupper – og hvilke endringer vil dette medføre for vaksinestrategien?

Grunngiving

Forventede vaksineleveranser fra AstraZeneka har vært en del av det uttalte målet om å vaksinere risikogrupper innen påsken 2021, men AstraZeneca fikk i forrige uke kritikk for å levere færre vaksinedoser til EU enn det som var planen. Antallet AstraZeneca-doser som Norge kan forvente å få er betydelig nedjustert – fra 1.12 millioner til 193 000 i februar. I tillegg påpekte EMA, ved behandling av godkjenningssøknaden, at det manglet data for å vite hvor effektiv AstraZeneca-vaksinen er for eldre. På pressekonferansen sier Stoltenberg at Norge ikke vil anbefale bruk av vaksinen for dem som er eldre enn 65 år eller risikogrupper med underliggende sykdommer (med særlig risiko for alvorlig forløp av covid-19) uavhengig av alder. Vi antar at denne konklusjonen vil få konsekvenser for distribueringsmodellen som prioriterer nettopp eldre over 65 år og risikogrupper med underliggende sykdommer.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Gjennom EU-samarbeidet som Norge er en del av, har vi startet vaksinering mot covid-19 raskere enn mange hadde turt å håpe på. Tilgangen til vaksiner er fortsatt begrenset, og vaksinering skjer i henhold til gjeldende prioriteringer. Prioriteringsrekkefølgen vil tilpasses pandemiens forløp, vaksinenes egenskaper, graden av smitte i samfunnet og graden av kontroll og press på helsetjenesten.
AstraZeneca vaksinen ble godkjent av legemiddelmyndighetene 29.1. Norge mottok noen dager senere den første leveransen. Vi forventer nå at i underkant av 200 000 doser sendes fra produsent til Norge i februar. Nedjusteringen av leveranser fra om lag 1 millioner doser i februar får betydning for vaksinasjonstempoet i inneværende måned.
Imidlertid vil den nye vaksineavtalen mellom EU og BioNTech og Pfizer innebære at Norge kan sikre seg ytterligere anslagsvis 2,24 millioner doser og en opsjon på 1,12 millioner doser. En økning på 840 000 doser allerede i april, mai og juni bidrar til at vi raskt kan vaksinere flere personer. AstraZeneca planlegger også å øke sine leveranser med 50 % i april, mai og juni, noe som vil innebære omtrent 1 500 000 doser.
Samtidig er det håp om at flere vaksiner snart kan godkjennes av legemiddelmyndighetene slik at det totale volumet av vaksiner vil øke i tiden fremover.
Folkehelseinstituttet anbefaler at vaksinen fra AstraZeneca brukes til personer under 65 år. Det er ulike årsaker til at man ikke vil benytte vaksinen for denne aldersgruppen eller til personer med alvorlige underliggende sykdommer. For de eldre, er det manglende datagrunnlag som er årsak. For yngre med visse alvorlige sykdommer, er det forskjellen på effekt mellom AstraZeneca-vaksinen og vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna som er årsaken.
36 000 doser AstraZeneca-vaksine sendes nå til vaksinasjon av helsepersonell i helseforetakene og i kommunene. Ettersom AstraZeneca-vaksinen anbefales til personer under 65 år kan dette medføre at noen i yngre aldersgrupper vaksineres før de eldste. Omfanget av dette avhenger dels av leveranser av de ulike vaksinene i tiden fremover og dels av faglige vurderinger. Folkehelseinstituttet har løpende kontakt med kommuner og helseforetak om disse leveransene.