Skriftleg spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1309 (2020-2021)
Innlevert: 15.02.2021
Sendt: 15.02.2021
Svart på: 25.02.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Reglene for bortfall av dagpenger slår ut uheldig for de som har politiske verv og blir arbeidsledige. Disse risikerer å miste dagpenger for tid brukt på møter og forberedelser til møter. For folkevalgte er det ikke bare å trekke seg fra verv.
Vil statsråden vurdere endringer som forhindrer folkevalgte fra å måtte permittere seg fra sine verv som følge av arbeidsledighet, og legge til rette for at arbeidsledige ikke blir ekskludert fra å ta på seg folkevalgte verv, særlig nå i denne ekstraordinære situasjonen?

Grunngiving

Reglene for dagpenger tillater i dag å trekke folkevalgte som blir arbeidsledige for dagpenger, som følge av tid som er benyttet til forberedelser og møter i de folkevalgte organer som kommunestyrer og fylkesting. Mottakere av dagpenger fører på meldekortet og trekkes i dagpenger for timer som er benyttet på forberedelse til møter i utvalg og kommunestyrer. Som følge av koronapandemien har mange blitt permitterte og arbeidsledige, og blitt nødt til å søke dagpenger. Dette medfører at de som mottar dagpenger og har folkevalgte verv, må søke permisjon for å kunne motta dagpenger, på tross av at det skal tungtveiende grunner til for å kunne gjøre dette. Dagens regelverk medfører også at arbeidsledige blir ekskludert fra å kunne ta på seg folkevalgte verv.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Etter folketrygdloven § 4-13 kan det ytes graderte dagpenger når arbeidstiden per uke er redusert ved delvis permittering eller arbeidsløshet. Det er et vilkår for å få rett til graderte dagpenger at den vanlige arbeidstiden er redusert med minst 50 prosent i løpet av en meldeperiode på 14 dager. Formålet med bestemmelsen er å sikre at personer som faktisk har hatt en arbeidstidsreduksjon på minst 50 prosent blir kompensert for tapt arbeidstid og inntekt. I arbeidstiden medregnes ethvert lønnet eller ulønnet arbeid eller aktivitet. Tiden som er medgått til å utføre sitt politiske verv inngår derfor i beregningen.
Politiske verv er en viktig samfunnsnyttig oppgave som i det alt vesentlige utøves på fritiden. Mange lokalpolitikere vil i tillegg til det politiske vervet, ha en annen jobb som sin hovedarbeidsplass. Det kan derfor føles urimelig at medgått tid til å utføre sitt politiske verv kan innebære at man taper en stor del av dagpengene eller mister retten på dagpenger ved permittering fra sitt hovedyrke.
Det er et sentralt og viktig vilkår i dagpengeregelverket at dagpengemottakere skal være reelle arbeidssøkere og disponible for arbeidsmarkedet til enhver tid. Dagpengemottakeren skal være villig til å ta ethvert arbeid hvor som helst i Norge. Personer som har andre aktiviteter enn å søke nytt arbeid er derfor som hovedregel ikke reell arbeidssøker.
På den ene siden er det viktig å motivere folk til å påta seg offentlige tillitsverv da dette bidrar til å styrke lokaldemokratiet. Samtidig kan det virke urimelig overfor andre grupper med tilsvarende verv eller samfunnsnyttig arbeid dersom vi åpner for å særbehandle personer som påtar seg politiske verv. Det vil trolig ikke møte forståelse at personer i offentlige verv skal behandles mer gunstig i dagpengeordningen enn tilsvarende tilfeller både i og utenfor offentlig virksomhet. Å oppmuntre folk til å ta på seg slikt arbeid ved å særbehandle dem innenfor en generell stønadsordning for arbeidsløse, finner jeg derfor vanskelig. På generelt grunnlag bør man i tillegg være tilbakeholden med å gi regler som innebærer unntak fra det grunnleggende prinsippet om å være reell arbeidssøker. Hensynet til en enhetlig og effektiv ytelsesforvaltning tilsier også at det ikke bør etableres særlige graderingsregler for politiske verv.
Det er imidlertid vedtatt endringer i midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien. Endringene inkluderer blant annet særregler om at kravet til tap av arbeidstid for rett til dagpenger midlertidig er redusert til 40 prosent av tidligere arbeidstid. Endringen innebærer at det vil være anledning til å arbeide opp til 60 prosent av tidligere arbeidstid, og fortsatt motta graderte dagpenger.
Regjeringen er opptatt av at trygdeordningene både sikrer inntekt og motiverer til å velge arbeid fremfor trygd. Jeg ser at graderingsreglene i enkelte tilfeller kan gi svake insentiver til å påta seg folkevalgte verv. I lys av at kommunene har fått et særlig oppfølgingsansvar under koronapandemien, vil jeg i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurdere om nåværende regelverk får uheldige konsekvenser for den enkelte som påtar seg politiske verv.