Skriftleg spørsmål fra Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1365 (2020-2021)
Innlevert: 19.02.2021
Sendt: 22.02.2021
Svart på: 01.03.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF)

Spørsmål

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF): Tros- og livssynsminoriteter i Algerie, utsettes nå for systematiske angrep på trosfriheten av myndighetene. Minst 13 kirker er stengt ned og 7 til beordret stengt. Flere kristne og er fengslet og nærmere hundre ahmadier arrestert basert på anklager om blasfemi mot islam. Den kristne 42-åringen Hamid Soudad er idømt 5 års fengselsstraff.
Hvordan vil utenriksministeren følge opp den alarmerende utviklingen i trosfriheten i Algerie generelt og saken om nevnte samvittighetsfangen spesielt i Norges dialog med Algeries myndigheter?

Grunngiving

Respekten for tros- og livssynsfrihet er gjennom flere år løftet av regjeringen som en viktig del av norsk politikk for å sikre internasjonal etterlevelse av menneskerettighetene. I det siste har utviklingen i Algerie vært alarmerende. Fengsling skjer ut fra blasfemianklager. Myndighetene har satt i verk nedstengning av kirker og begrunner det med at kirkesamfunnene er uregistrerte og mangler tillatelse til religionsutøvelse det samme gjelder ahmadiyamuslimske trossamfunn. Men slike tillatelser er i praksis umulig å oppnå, da ikke en eneste kirke eller ahmadiyamoske har mottatt svar på sine søknader om registrering siden kravet ble innført i 2006.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Situasjonen for religiøse minoriteter fortsetter å være utfordrende i flere land i Midtøsten. Dette gjelder også i Algerie, der religiøse minoriteter som ahmadiyya og evangelisk-protestantiske menigheter er særlig utsatte. Dette er bekymringsfullt, og jeg deler representantens s uro over de angrepene på tros- og livssynsfriheten som det rapporteres om.
Algerie fikk ny grunnlov i januar i år som garanterer respekt for fundamentale menneskerettigheter, inkludert religions- og organisasjonsfrihet. Algeries ratifisering av FNs konvensjon for sivile og politiske rettigheter i 1989 forplikter også landet til å sikre tros- og livssynsfriheten. Dette er viktige utgangspunkt for dialog om landets oppfølging av sine menneskerettighetsforpliktelser.
Retten til forsamlings- og organisasjonsfrihet sto sentralt i Norges anbefalinger til Algerie under den periodisk gjennomgang i FNs menneskerettighetsråd i 2017 (Universal Periodic Review), og Algeries oppfølging av dette er viktig for oss. Algerie er igjen gjenstand for periodisk gjennomgang i Menneskerettighetsrådet i mai neste år. Det vil være nok en mulighet til å gi anbefalinger om menneskerettighetssituasjonen i landet.
Vi vil fortsette å ha dialog med algeriske myndigheter om utviklingen og om regionale spørsmål. Vi vil også benytte de kanalene vi har for blant annet å drøfte praktiseringen av Algeries eget regelverk, som skal sikre at religiøse minoriteter kan operere innen trygge og sikre rammer.
Norge deltar i internasjonale nettverk for tros- og livssynsfrihet, der enkeltsaker og særlige utfordringer på området diskuteres. Regjeringen har tros- og livssynsfriheten høyt på vår dagsorden, både i bilaterale relasjoner og i vårt normative arbeid internasjonalt. Regjeringen har siden 2013 tidoblet støtten til arbeid for tros- og livssynsfrihet internasjonalt.