Skriftleg spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:1860 (2020-2021)
Innlevert: 09.04.2021
Sendt: 09.04.2021
Svart på: 16.04.2021 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Med de virkemidlene som er mulig for å hjelpe næringen i en vanskelig situasjon pga. covid-19, kan Fiskeridepartementet gjøre nye og mer grundige undersøkelser mht. krabbe kvaliteten på forskjellige steder i nord, da med sikte på å holde fisket åpent videre utover i april?

Grunngiving

Fiskekjøpere i Finnmark har kjøpt kongekrabbe av god kvalitet av den minste flåten som har vært plaget av mye dårlig vær. Kjøper og fisker har oppnådd historisk høy pris på salg av kongekrabbe noe som har gjort av kjøperen har kunnet gitt fiskerne overpris når han har kjøpt torsk. Dette har kompensert for de dårlige priser på hvitfisk til nå i vinter. Kjøperne i verden er selvsagt ikke villig til å betale rekordpriser dersom det var slik departementet antar, at krabben har dårlig kvalitet.
Fiskekjøperne forsøkte å overtale ministeren fra å innføre stopp i krabbefisket 1 april. Norge er eneste land som tilfører kongekrabbe på markedet. Og det betales rekordhøye priser. Det har siste dagene vært gode fangster av krabbe med høy kvalitet. Været har til nå i vinter vært utfordrende, noe som gjør at det har kommet begrenset mengde krabbe i land. Slik det kommer begrenset mengde annen fisk når det er dårlig vær.
Som vi ser av svaret fra Departementet, til aktører i næringen, brukes krabbe kvaliteten som argument for å stoppe fisket i april. Og vel å merke, er at det her taler om en stopp som Fiskeridepartementet utsatte varslet stopp i kongekrabbefisket i april, i 2020 når pandemien ikke skapte problemer for næringen. Nå når fiskere og fiskekjøpere har problemer med å skape gode inntekter med bakgrunn av pandemien, velger altså departementet å innføre den varslede stoppen.
Næringen trenger all mulige økonomiske gevinster for å overleve pandemien, og for å sikre arbeidsplassene til pandemien er over og verden normaliserer seg.
Innføring av nytt og kompliserende regelverk som reduserer næringens økonomiske ståsted, bør veie tungt for ikke å kunne utsettes til næringen, og verden befinner seg i en bedre situasjon. Det bør derfor være overveiende argumenter som tilsier at det ikke er forsvarlig på kort sikt for bestanden av kongekrabbe, i denne situasjonen verden er i, og ikke kunne vente med å innføre et nytt regelverk som aldri tidligere har vært inkludert i kongekrabbe fiske. Tvert imot har kongekrabbe bestandsutvikling og næringsutvikling vært en suksesshistorie på tidligere gjeldende regelverk. Noe som tilsier at der er ingen logikk, bestandsmessig i å ikke kunne utsette innføringen av stoppen i fisket av kongekrabbe i april.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen:

Svaret med figur i pdf-format