Skriftleg spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til distrikts- og digitaliseringsministeren

Dokument nr. 15:1867 (2020-2021)
Innlevert: 09.04.2021
Sendt: 09.04.2021
Svart på: 15.04.2021 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Nedstengning som smitteverntiltak har ført til at demokratiske organ og møter også har blitt langt mer digitale, som kommunestyrer og eldreråd. Samtidig har ikke alle eldreråd og eldre tilgang på digitale verktøy og digital kompetanse som gjør at får deltatt. Det er krav om at eldrerådet skal få forelagt saker som berører de eldre.
Hva gjør statsråden for å sikre at eldreråd i kommunene også får ta del i digitaliseringen, og at deres medvirkning ikke blir redusert i det politiske arbeidet når fysiske møter blir digitale?

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Svaret er utarbeidet i samarbeid med kommunal- og moderniseringsministeren.
Eldrerådet er et rådgivende organ for kommunen, som har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder eldre. Eldrerådet er viktig for å sikre medvirkning fra eldre. Det er dermed krav i kommuneloven § 5-12 om at samtlige kommuner og fylkeskommuner skal ha et eldreråd. Kommunen har ansvaret for å sikre at eldrerådet skal kunne utføre sine oppgaver som medvirkningsråd. Kommunestyret skal for eksempel etablere rutiner som sikrer at eldrerådet mottar sakene på et så tidlig tidspunkt i saksbehandlingen at uttalelsene fra rådet har mulighet til å påvirke utfallet av saken. I regelverket er det ikke detaljerte krav til hvordan saksdokumentene skal sendes ut. Kommunene vil kunne finne god løsninger på dette ut i fra lokale forhold og behov.
På grunn av smittesituasjonen har en rekke kommuner holdt møter som digitale møter i stedet for fysiske møter. Kommunestyret kan beslutte at folkevalgte organer i kommunen, herunder eldreråd, skal kunne holde sine møter som fjernmøter, dette følger av kommuneloven § 11-7.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet og KS har siden 2017 samarbeidet om å legge til rette for at alle landets kommuner kan etablere et fast lavterskel veiledningstilbud, Digihjelpen, til innbyggere med liten eller ingen digital kompetanse. Hensikten er å legge til rette for at innbyggere som har behov for det, kan tilegne seg grunnleggende digital kompetanse og kunne ta i bruk offentlige digitale tjenester. Kommunene organiserer sitt "Digihjelpen-tilbud" på grunnlag av lokale forhold og behov. Det kommunale veiledningstilbudet skal bidra til å øke den digitale kompetansen i befolkningen. Kommunene kan vurdere om folkevalgte i råd og utvalg bør omfattes av veiledningstilbudet.
KS har satt i gang et forskningsprosjekt som undersøker erfaringene med fjernmøter i folkevalgte organer og andre kommunale organer, herunder eldreråd, og som drøfter ev. behov for regelendringer. Prosjektet skal ferdigstilles i løpet av våren.