Skriftleg spørsmål fra Eirik Faret Sakariassen (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1967 (2020-2021)
Innlevert: 19.04.2021
Sendt: 20.04.2021
Svart på: 22.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Spørsmål

Eirik Faret Sakariassen (SV): Vil regjeringen vurdere en finansieringsordning for at kommuner som har problemer med å få nok fastleger til sine kommuner kan få bedre drahjelp og sikre tilstrekkelige midler til at fastlegeordningen kan opprettholdes i fremtiden?

Grunngiving

Fastlegeordningen skal være fullfinansiert, men tall fra KS viser at kommunen finansierer om lag en halv milliard kroner årlig. Det er store rekrutteringsutfordringer mange steder, og mange fastleger melder om lange arbeidsuker. Fastlegeordningen er viktig for alle innbyggere i landet, og det er viktig at ordningen er god nok til at det sikres tilstrekkelig antall leger i hele landet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen la i mai 2020 fram handlingsplanen for allmennlegetjenesten. Handlingsplanen har 3 målområder; en attraktiv og trygg karrierevei, god kvalitet til alle og at fremtiden er teambasert. Det inngår 17 tiltak i handlingsplanen som gjelder for perioden 2020-2024.
Handlingsplanen ble lagt fram med en forpliktende opptrappingsplan. Regjeringen har forpliktet seg til å fremme forslag om å styrke allmennlegetjenesten med 1,6 mrd. kroner fram til og med 2024 sammenlignet med Saldert budsjett for 2020.
Allerede i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2020 ble finansieringsordningen endret. Basisfinansieringen ble endret og styrket. Det ble innført et grunntilskudd til alle nye fastleger med virkning fra 1. mai 2020. Grunntilskuddet gjør det tryggere å etablere seg som fastlege med 0-(kort) liste. Som ny fastlege er man sikret en inntekt svarende til 500 liste-innbyggere i to år. For å legge til rette for redusert arbeidsbelastning for etablerte fastleger, samt gjøre det tryggere å bli fastlege, ble det innført et knekkpunkt i per capita. Fastlegene får fra 1. mai 2020 bedre betalt for de 1000 første pasientene på listen. Til sammen ble det bevilget 267 mill. kroner til styrket og endret basisfinansiering i 2020. Endringene fikk helårseffekt i 2021 tilsvarende til sammen 400 mill. kroner.
Bevilgningene til ALIS-kontorer i kommunene og til ALIS-avtaler er også styrket i første fase av planperioden. Formålet med både ALIS-kontor og ALIS-avtaler er å bidrar til å lette rekrutteringen av fastleger til kommunene gjennom å tilrettelegge for spesialiseringen i allmennmedisin. Det arbeides også med å gjennomgå utjamningstilskuddet med hensyn til rekruttering av fastleger og stabilisering av tjenesten i små kommuner. Videre er et arbeid satt i gang sammen med partene for å gjennomgå takstsystemet, i tråd med tiltak i planen.
På lengre sikt er det et mål å legge til rette for en mer teambasert fastlegetjeneste. Finansieringsmodeller som understøtter dette prøves ut i piloten med primærhelseteam og en evaluering vil foreligge mot slutten av 2021. Blant annet erfaringene fra piloten vil ligge til grunn for det videre arbeidet med en mer teambasert fastlegetjeneste.
Helsedirektoratet følger utviklingen i kommunene nøye og rapporter jevnlig på status. I tillegg følger fra 2021 en ekstern evaluator utviklingen gjennom hele planperioden. Regjeringen vil blant annet basert på dette komme tilbake i de årlige budsjettprosisjonene med forslag til hvordan de til sammen 1, 6 mrd. kroner skal anvendes fram til og med 2024.