Skriftleg spørsmål fra Eva Kristin Hansen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1971 (2020-2021)
Innlevert: 20.04.2021
Sendt: 20.04.2021
Svart på: 23.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Eva Kristin Hansen (A)

Spørsmål

Eva Kristin Hansen (A): Helse Midt-Norge RHF vedtok i februar 2021 endringer i fordelingen av inntekter mellom helseforetakene i regionen. St. Olavs hospital får en reduksjon på 200 millioner kroner.
Mener helseministeren at dette er en ansvarlig avkortning av St. Olavs hospitals inntekter, eller vil helseministeren sørge for at dette blir kompensert?

Grunngiving

Helse Midt-Norge RHF vedtok i februar 2021 endringer i fordelingen av inntekter mellom helseforetakene i regionen. Dette medfører en reduksjon i St. Olavs hospitals inntekter med 200 millioner kroner.
Som følge av NOU 2019 – 24 (Magnussenutvalget) ble det foreslått å trekke Helse Sør-Øst RHF i årlige inntekter med drøyt 200 millioner kroner. I statsbudsjettet for 2021 ble dette trekket ikke gjennomført, men i stedet kompensert..
Helse Sør-Øst RHF utgjør 54 % av spesialisthelsetjenesten og ble altså ikke trukket i inntekter. St Olavs Hospital HF utgjør 6 % av spesialisthelsetjenesten og blir etter planen trukket 200 millioner kroner.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I 2021 og 2022 innføres ny inntektsmodell fra staten til de regionale helseforetakene gjennom inntektsvekst. Ny inntektsmodell erstatter modellen som har dannet grunnlag for inntektsfordelingen fra staten til helseregionene siden 2009. Denne modellen har vært basert på behovs- og kostnadsindekser som beskriver det samlede ressursbehovet for hvert regionalt helseforetak relativt til landsgjennomsnittet. Ressursbehovsindeksene endres hvert år med oppdaterte befolkningskriterier, helse- og sosiale kriterier og kostnadsandeler for de ulike tjenesteområdene. Analysene og prinsippene i den nasjonale modellen har også vært grunnlaget for de regionale inntektsmodellene. Det er imidlertid gjort til dels omfattende lokale tilpasninger basert på egne analyser og egne prosesser for å ivareta egen organisering og lokale forhold. Det er naturlig at de regionale helseforetakene vurderer sine inntektsmodeller i lys av oppdatert kunnskap i arbeidet med ny inntektsmodell fra staten til de regionale helseforetakene. Helse Midt-Norge RHF er den helseregionen som har kommet lengst i dette arbeidet.
Hovedprinsippene i den nye nasjonale modellen, som Helse Midt-Norge også legger til grunn i ny regional inntektsmodell, er at inntektsfordelingen fortsatt skal ta hensyn til forskjeller i behov og i kostnadsnivå. Vurderingene i Helse Midt-Norge har gått på i hvor stor grad de nasjonale prinsippene for inntektsfordeling fra staten til de fire helseregionene passer for fordeling av inntekter mellom helseforetakene i Helse Midt-Norge. Vurderingen har vært at behovsindeksene kan anvendes slik de er utformet i den nasjonale modellen. Helse Midt-Norge RHF mener imidlertid at det er behov for å gjøre tilpasninger i kostnadsindeksene.
Bakgrunnen for dette er at Helse Midt-Norge RHF mener at den nye nasjonale modellen ikke i tilstrekkelig grad fanger opp merkostnader knyttet til St. Olavs hospitals funksjon som regionsykehus når den samme modellen brukes internt i Helse Midt-Norge. Den nasjonale modellen fanger i stor grad opp kostnadsforskjeller mellom helseregionene, men ikke i like stor grad opp kostnadsforskjeller mellom helseforetakene i Helse Midt-Norge.
Den nasjonale modellen beregner at kostnadsnivået til St. Olavs hospital HF skal være om lag det samme som i de andre helseforetakene i regionen. Som følge av dette skjer det en relativt stor omfordeling av midler fra St. Olavs hospital HF til særlig Helse Møre og Romsdal HF sammenlignet med dagens inntektsfordeling. Helse Midt-Norge har derfor vurdert det riktig å øke betydningen av det faktiske kostnadsnivået i fastsetting av kostnadsindeksen.
Helse Midt-Norge opplyser at de har beregnet at den nye inntektsmodellen, etter tilpasninger i kostnadsindeksen og med oppdaterte data og oppgjør for gjestepasientoppgjør internt i regionen, vil gi en slik omfordeling for 2022 hvis modellen brukes fullt ut i 2022: Helse Møre og Romsdal HF får en økning i inntektene på 141 mill. kroner årlig, Helse Nord-Trøndelag HF en reduksjon på 1 mill. kroner og St. Olavs hospital HF en reduksjon på 140 mill. kroner.
Det er de regionale helseforetakene som beslutter hvordan midlene fra staten skal fordeles til helseforetakene for å kunne ivareta sitt sørge for-ansvar på en best mulig måte. Det følger av dette at styret i Helse Midt-Norge RHF må vurdere hvordan den regionale inntektsmodellen skal innrettes, og om det ev. vil være behov for kompenserende tiltak til helseforetak som skal ned i inntekt som følge av innføring av ny regional inntektsmodell. Det fremgår av styrevedtaket fra februar at det legges opp til en gradvis innfasing over tre år fra og med inntektsfordelingen i 2022, og at administrerende direktør skal komme tilbake til styret i løpet av året med et forslag til en prosess for å se på finansieringen gjennom modellen og øvrig finansiering, og mulige konsekvenser. I tillegg vedtok styret at ny inntektsmodell skal evalueres i 2026.