Skriftleg spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2010 (2020-2021)
Innlevert: 22.04.2021
Sendt: 26.04.2021
Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren
Svart på: 11.05.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Vil helseministeren sørge for at ordningen med stipend og lån til deltakerne i «menn i helse» videreføres og sikre en løsning her som vil bidra til at deltakerne skaffer seg en kompetanse som de selv og helsetjenesten trenger, og forhindre varig utenforskap fra arbeidslivet?

Grunngiving

En ny tolkning av Lånekassens regelverk innebærer at deltakere i prosjektet «Menn i helse» ikke lenger får lån og stipend.
82,9 % med helse- og sosialfaglig utdanning er kvinner. Menn i Helse er et nasjonalt prosjekt som er viktig for likestilling i helsesektoren og for videreutdanning av mennesker uten jobb. Der får menn som har ytelser fra NAV tilbud om et kvalifiseringsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider. Kutt i denne ordningen kan forhindre gjennomføring og oppskalering av tiltaket i tråd med regjeringens ambisjoner slik de er formulert i regjeringserklæringen, og gjennom føringer for økte bevilgninger til tiltaket. KS ber i et brev sendt til Helse og omsorgsdepartementet 25.11.2020 om en snarlig løsning på dette slik at deltakere kan gjennomføre opplæringen frem mot fagbrev som helsefagarbeider, og dermed komme ut av utenforskap og inn i jobb.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Hvilke utdanningstilbud som gir rett til utdanningsstøtte fra Lånekassen, er regulert i forskrift om godkjenning for utdanningsstøtte. Ifølge denne forskriftens § 5 bokstav c kan ikke opplæring som blir satt i gang av, eller i samråd med, Arbeids- og velferdsetaten godkjennes for utdanningsstøtte. Dette gjelder selv om utdanningen tilfredsstiller øvrige krav for godkjenning for utdanningsstøtte, og er ikke en ny endring. Deltakerne i slik utdanning har dermed ikke rett til lån og stipend fra Lånekassen. Menn i helse er et utdanningstilbud som er opprettet i samråd med Nav. Utdanningstilbud som er opprettet i samråd med Nav er primært opplæringsløp spesielt tilpasset eller justert for å passe Navs brukere. Utdanningene har tradisjonelt vært spesialtilpasset som del av opplæringstiltak i Navs regi.
Fordi det er utfordrende for Lånekassen å fange opp at en utdanning er spesielt tilrettelagt for Nav-brukere, har enkelte utdanninger innenfor Menn i helse blitt godkjent for utdanningsstøtte tidligere. Etter en gjennomgang er det klart at gjeldende regelverk ikke åpner for at utdanninger innenfor Menn i helse eller liknende prosjekter kan godkjennes for utdanningsstøtte fra og med studieåret 2021-2022.
Begrunnelsen for regelen som nevnes ovenfor er å begrense dobbel statlig finansiering av livsopphold til samme utdanning. I prosjektet Menn i helse er det perioder i utdanningsløpet hvor deltakerne ikke har ytelser fra Nav, men lærlinglønn, og dermed kan ha behov for annen finansiering av livsoppholdet. Regelen slik den er i dag tar ikke høyde for at utdanningsprogrammer kan være innrettet slik, og kan på den måten være en barriere for nødvendig kompetanseheving.
Regjeringen har lagt frem kompetansereformen Lære hele livet, hvor det videre arbeidet med å gjøre utdanningsstøtteordningene mer fleksible og tilpasset livslang læring er en sentral ambisjon. Det bør være mulig for alle å benytte seg av de utdanningstilbudene som finnes for oppgradering av egen kompetanse.
Menn i helse er et vellykket prosjekt der deltakerne får jobb og kommunene godt kvalifiserte arbeidstakere. Jeg vil derfor endre regelverket for utdanningsstøtte fra og med høsten 2021 slik at deltakerne i prosjektet Menn i helse kan få lån og stipend fra Lånekassen i de periodene de ikke får støtte fra Nav. Slik vil deltakerne få mer forutsigbar inntekt i hele utdanningen. Jeg legger som følge av dette frem forslag til økt bevilgning til utdanningsstøtte i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021.