Skriftleg spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2083 (2020-2021)
Innlevert: 30.04.2021
Sendt: 30.04.2021
Svart på: 05.05.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvordan styrkingen av Sivilforsvarets budsjett på 25. mill. kroner, som følge av budsjettenigheten mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene i forbindelse med statsbudsjettet for 2021, har blitt fordelt og hvordan Stortingets forutsetninger for anvendelsen av disse midlene har blitt ivaretatt?

Grunngiving

Det vises til felles merknad i Innst. 6 S (2020-2021) hvor Fremskrittspartiet og Høyre viser til enighet mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene om styrking av sivilforsvaret i statsbudsjettet for 2021 med 25 mill. kroner, samt anviser hvordan flertallet i Stortinget forutsetter at disse midlene skal anvendes:
«Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til budsjettforliket der det også har blitt enighet mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet om følgende:
Disse medlemmer viser til at det blir foreslått å øke bevilgningen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap med 25 mill. kroner, som skal benyttes til regional styrking av landets 20 sivilforsvarsdistrikter. Midlene øremerkes dels til økning av antall ansatte på distriktsnivå og dels til innsatsmateriell for å sikre etatens operative evne, herunder ved supplerende innkjøp av flere mobile forsterkningsenheter (MFE) betjent av tjenestepliktige sivilforsvarsmannskaper.»
Det følger av dette at midlene ikke er å anse som «engangsmidler», men som varig økning av budsjettet for Sivilforsvaret, som forventes videreført i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022. Det gjelder i særdeleshet for midler som skal anvendes til løpende lønnsutgifter som følge av at antall ansatte på distriktsnivå skal styrkes.
Det er videre en klar forutsetning at midlene i sin helhet skal tilføres landets 20 sivilforsvarsdistrikter for å sikre operativ evne, og eksempelvis ikke som en generell styrking av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) eller ledelsesfunksjoner. Samtidig er det en klar føring at man skal prioritere innkjøp av flere mobile forsterkningsenheter (MFE) til de sivilforsvarsdistrikt som mangler dette.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Som stortingsrepresentanten skriver ble Sivilforsvaret styrket som følge av enighet mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021, jf. Innst. 6 S (2020-2021).
Jeg viser til tildelingsbrevet til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap 2021 der det fremgår at Justis- og beredskapsdepartementet vil komme tilbake til direktoratet med ytterligere føringer for bruken av midlene i supplerende tildelingsbrev. Mitt departement er nå i dialog med direktoratet for å sikre at Stortingets føringer blir ivaretatt på den mest hensiktsmessige måten.