Skriftleg spørsmål fra Per Espen Stoknes (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2128 (2020-2021)
Innlevert: 05.05.2021
Sendt: 06.05.2021
Svart på: 11.05.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Per Espen Stoknes (MDG)

Spørsmål

Per Espen Stoknes (MDG): I Storbritannia og nedover på kontinentet er ansvaret for kraftnett tilknyttet havvindinstallasjoner underlagt de nasjonale nettoperatørene.
Er ministeren enig i at vår nasjonale nettoperatør skal ha det overordnede ansvaret for et nordsjønett knyttet til framtidige havvindutbygginger, og vil det tas initiativ til at det raskt blir satt ned en arbeidsgruppe i Statnett som kan starte opp arbeidet med en helhetlig utredning av et sammenhengende nordsjønett koblet mot våre naboland og deres havvindprosjekter?

Grunngiving

I EU og Storbritannia er det en samlet ambisjon å få bygd ut havvind med en samlet installert kapasitet på rundt 400 GW innen 2050. For å få til dette må det bygges ut mye ny nettinfrastruktur til havs. Danmark og Tyskland er eksempler på land som nå går foran med planer om hybride HVDC-forbindelser for både å hente strøm fra de store vindparkene og veksle kraft seg imellom.
Hvis vi i Norge mener alvor med en storstilt satsing på havvind i Norge utover 2020 og 2030-tallet er vi avhengig av en nøye planlagt nettinfrastruktur, hvor utbyggingen av denne ses i sammenheng med utviklingen i våre naboland og utbyggingen av et robust felleseuropeisk kraftnett for utveksling av kraft i et system som i stor grad vil være basert på variable kraftkilder. En nordsjøgrid bør utvikles slik at man helt fra starten av dimensjonerer for store mengder installert kapasitet utover 2030-tallet.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Vindkraft til havs byr på spennende muligheter for Norge. Arbeidet med både vindkraftproduksjon og nett til havs er nybrottsarbeid som krever grundige prosesser og et solid beslutningsgrunnlag. Regjeringen har åpnet to områder for konsesjonssøknader om vindkraft til havs, og legger opp til at aktørene har ansvaret for å planlegge, bygge og finansiere konkrete prosjekter.
Når det gjelder et sammenkoblet nordsjønett er det flere forhold som må vurderes, herunder kostnader, regulering og markedsløsninger. Spørsmål knyttet til utviklingen av et nordsjønett berører mange land, og Norge deltar bl.a. i North Seas Energy Cooperation (NSEC), som er et internasjonalt samarbeid om utvikling av havenergi i Nordsjøen. Statnett deltar i den europeiske samarbeidsorganisasjonen for systemansvarlige nettselskaper, ENTSO-E, der også nett til havs blir diskutert.
Vindkraft til havs vil være et viktig tema i den kommende stortingsmeldingen om langsiktig verdiskapning fra norske energiressurser. Jeg tar sikte på å omtale organiseringen av nett for vindkraft til havs i meldingen.