Skriftleg spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2432 (2020-2021)
Innlevert: 11.06.2021
Sendt: 14.06.2021
Svart på: 16.06.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Hvorfor blir så det mye prat, men så lite handling fra regjeringen når mange unge i Trysil står utenfor arbeidslivet, og arbeidsplasser som Økonomidekk mangler folk?

Grunngiving

I Østlendingen 11.juni kommer det fram at arbeidsledigheten i Trysil er stor. Også i en normalsituasjon er det for mange som står utenfor arbeidslivet. På toppen av dette har nedstengingen av landet og påvirkningen som denne har hatt på næringslivet i Trysil, gjort antallet som står utenfor, har blitt enda større.
Flere arbeidsplasser og bedrifter trenger nå folk, men de får ikke skaffet folk. Dette til tross for at det er over 400 personer som er registrert arbeidsledige i kommunen.
Bilverkstedbedriften Økonomidekk sier at de gjerne tar inn ufaglærte, og at de ikke har noen krav til utdanning eller spesifikke erfaringer. Det er flere bedrifter i Trysil som melder om at de er samme situasjon. De kan rekruttere bredt og gi opplæring til nye ansatte på i bedriften.
Regjeringens manglende arbeid med å sette NAV i stand til å fungere som offentlig arbeidsformidler i denne saken har likheter med den større debatten om høyreregjeringen som har nektet NAV å rekruttere ungdom på videregående skoler og studiesteder til de mange tusen sommerjobbene i jordbruket. Det kan virke som høyreregjeringen av ideologiske grunner forsøker å tviholde på at det er en den private bemanningsbransjen som skal ha ansvaret for arbeidsformidling. Krisa har det siste året vist at den er private bemanningsbransjen er ute av stand til å utføre denne oppgaven. Da gjaldt som mest, har høyrepolitikken med å troen på at arbeidspolitikken skal være markedsstyrt, også sviktet som mest.
Arbeiderpartiet mener det heller bør være vanlige folks til å komme ut i arbeid. Mange ungdom kan nå få verdifull arbeidserfaring, selvtillit og inntekt. Arbeid bidrar til at vi blir lykkeligere og friskere og føler mestring. For å få til det må arbeidsministeren gjennom praktisk og konkret handling blant annet i Trysil følge opp. Arbeid til alle er den beste medisinen for framtida for både enkeltmennesker og for fellesskapet.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I sin begrunnelse for spørsmålet viser representanten blant annet til at mange i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet samtidig som bedrifter har behov for arbeidskraft.
Jeg deler representantens bekymring for den høye andelen i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet. Unge er blant dem som er hardest rammet på arbeidsmarkedet i denne krisen. Arbeids- og velferdsetaten (NAV) har vært preget av koronapandemien og konsekvensene av smitteverntiltakene både i 2020 og dette året. Vi har opplevd den høyeste registrerte arbeidsledigheten siden mellomkrigstiden. Jeg har stor forståelse for at situasjonen er vanskelig både for arbeidsledige og bedrifter i Trysil og andre steder i landet.
Representanten stiller spørsmål ved NAVs formidlingstjenester. Jeg viser til NAV-lovens § 4 om Arbeids- og velferdsetatens hovedoppgaver, fjerde ledd som legger til grunn at etaten driver vederlagsfri arbeidsformidling. Regjeringen har gjennomført en rekke grep for å styrke etatens formidlingsinnsats.
Regjeringen har nylig lagt frem Meld. St. 32 (2020–2021) Ingen utenfor – En helhetlig politikk for å inkludere flere i arbeids- og samfunnsliv der regjeringen foreslår en rekke tiltak som skal styrke arbeidsinkluderingen av dem som står utenfor arbeidslivet. Meldingen viderefører og videreutvikler innsatsen som ble lagt frem i Meld. St. 33 (2015-2016) NAV i en ny tid – for arbeid og aktivitet. Arbeids- og velferdsetatens driftsbudsjett har blitt styrket i flere omganger gjennom nye midler til satsingsområder som ungdomssatsingen, inkluderingsdugnaden og oppfølging av langtidsledige.
NAV bistår arbeidsgivere som ikke finner aktuelle kandidater til ledige stillinger, og arbeidssøkere som har problemer med å finne arbeid. Arbeids- og velferdsetatens nettside www.arbeidsplassen.no har i dag landets største base over ledige stillinger og arbeidssøkere. En forutsetning for at ledige jobber skal bli besatt, er at stillingene blir utlyst. Arbeids- og velferdsetaten har derfor et nært samarbeid med ulike bransjeorganisasjoner, blant annet for å oppfordre til å registrere behovet for arbeidskraft. NAV har dessuten inngått en rekke avtaler med bedrifter om rekruttering av arbeidskraft. Slike avtaler finnes både på nasjonalt og regionalt nivå. Arbeidsgivere som tar kontakt med etaten fordi de har et bemanningsbehov, vil få hjelp til å finne aktuelle kandidater. I dette arbeidet kan NAV også bistå med tilrettelegging, oppfølging og kvalifisering av arbeidssøkere. På denne måten bidrar NAVs rekrutteringsbistand til økt inkludering i arbeidslivet.
Etatens formidlingsarbeid retter seg i hovedsak mot grupper av arbeidssøkere som har høy prioritet i regjeringens arbeidsmarkedspolitikk. Representant Sandtrøen mener at NAV skal bruke ressurser til å rekruttere ungdom på videregående skoler og studiesteder. Som jeg påpekte i mitt svar av 4. juni på et annet spørsmål fra samme representant, vil NAVs innsats i første rekke omfatte de ungdommene som trenger bistand for å komme i jobb. På www.arbeidsplassen.no kan imidlertid også andre, herunder skoleelever og studenter, se hvilke stillinger som er ledige, og hvilke bransjer som trenger arbeidskraft.
Regjeringen har iverksatt inkluderingsdugnaden som har som mål å få flere som står utenfor arbeidslivet med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en, inn i ordinært arbeid. Koronapandemien og smitteverntiltakene har gjort at mange nå møter et vanskeligere arbeidsmarked. De som slet på arbeidsmarkedet før korona, risikerer nå å skyves enda lengre unna arbeid.
For 2021 er det derfor iverksatt en betydelig satsing på arbeidsmarkedstiltak og personellressurser i NAV for å redusere ledighet og bistå utsatte grupper på arbeidsmarkedet. NAVs driftsbevilgning ble i Prop 1 S for 2021 midlertidig styrket med 500 mill. kroner for å håndtere konsekvenser av koronapandemien. Bevilgningen er ytterligere styrket i 2021 med 366 mill. kroner som skal bidra bl.a. til oppfølging av arbeidsledige, sikre god tilgjengelighet ved NAV Kontaktsenter og ressurser til saksbehandling av dagpenger, jf. Prop 79 S.
Jeg kan forsikre representanten om at regjeringen er svært opptatt av å legge til rette for at NAV kan drive effektiv arbeidsformidling. Dette skjer i nær dialog med Arbeids- og velferds-direktoratet.