Skriftleg spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2608 (2020-2021)
Innlevert: 27.06.2021
Sendt: 28.06.2021
Svart på: 06.07.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Universitets- og høyskoleloven § 8-3 andre ledd har fastsatt at det unntaksvis kan gis statstilskudd til institusjoner som ikke er akkreditert som institusjon, men som har akkrediterte studietilbud. Flere institusjoner har nå søkt om å komme inn under dette unntaket.
Kan statsråden redegjøre for hvor langt han er kommet i utarbeidelsen av kriteriene for dette unntaket og når institusjonene kan forvente seg et svar?

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: I 2019 vedtok Stortinget endringer i universitets- og høyskoleloven § 8-3. Endringen har betydning for private høyskoler og innebærer at institusjonsakkreditering er et vilkår for statstilskudd. Endringene trådte i kraft 1. januar 2020.
Departementet har i forskrift fastsatt at private høyskoler som i dag mottar statstilskudd, men ikke har institusjonsakkreditering, har en overgangsperiode frem til 1. januar 2025 til å tilpasse seg det nye kravet i loven.
Regelendringen er gjort på bakgrunn av anbefalingen fra en ekspertgruppe satt sammen av representanter fra universitets- og høyskolesektoren som skulle vurdere tilskuddsordningen for private høyskoler. De la frem sine anbefalinger i rapporten “Med kvalitet som kriterium – gjennomgang av tilskuddsordningen for private høyskoler“.
Institusjonsakkreditering som vilkår for å motta statstilskudd var en av anbefalingene fra ekspertgruppen. De la vekt på at dette er et objektivt kriterium som tar hensyn til ønsket om likebehandling mellom private og statlige institusjoner. Ekspertgruppen mente videre at et krav om institusjonsakkreditering vil være et insentiv for mer faglig og administrativt solide institusjoner, og bidra til å styrke kvalitetsutviklingen av institusjonene.
Reglene innebærer at institusjonsakkreditering fra NOKUT som hovedregel vil være en nødvendig forutsetning for å kunne motta statstilskudd. I universitets- og høyskoleloven § 8-3 andre ledd er det fastsatt at det unntaksvis kan gis statstilskudd til institusjoner som ikke er akkreditert som privat høyskole, men som kun har akkrediterte studietilbud. Det er et vilkår at det må foreligge et særlig samfunnsmessig behov for virksomheten. Dette kan for eksempel være et fremtidig kompetansebehov eller faglig eller pedagogisk alternativ, eller at virksomheten har en spesiell samfunnsmessig betydning. Det er forutsatt at adgangen til å gjøre unntak fra kravet om institusjonsakkreditering som vilkår for statstilskudd er snever, og derfor vil være aktuell i svært få tilfeller.
Departementet kan fastsette nærmere vilkår for statstilskudd i forskrift. Departementet har i tildelingsbrevet for 2021 bedt NOKUT om å utarbeide et forslag til forskrift om retningslinjer for tilskuddsordningen for private høyskoler. Departementet har bedt NOKUT om å prioritere dette arbeidet i 2021.
Formålet er blant annet at forutsetninger og krav til søknadsbehandling mv. som i dag er fastsatt i retningslinjer for tilskuddsordningen til private høyskoler, skal fastsettes som forskrift for å sikre større forutsigbarhet og åpenhet om de krav som gjelder.
Private høyskoler som ønsker statstilskudd, må sende søknad om statstilskudd innen 1. november for budsjettåret to år frem i tid fra søknadstidspunktet. Dette gjelder også videreføring av tilskudd for alle private høyskoler som i dag mottar statstilskudd. Departementet vurderer søknadene i forbindelse med de årlige statsbudsjettene.
Det innebærer at det er Stortinget som på bakgrunn av departementets forslag i budsjettproposisjonen for det enkelte budsjettår, vil treffe endelig beslutning om hvilke private høyskoler som skal få tilskudd og eventuelt størrelsen på tilskuddet til den enkelte institusjon.
Departementet vil, som ledd i budsjettprosessen, også behandle søknader om statstilskudd etter unntaksbestemmelsen i universitets- og høyskoleloven § 8-3 andre ledd. Fristen for å søke om tilskudd er også her 1. november for budsjettåret to år frem i tid fra søknadstidspunktet. Institusjoner som ønsker å søke om tilskudd etter unntaksbestemmelsen, må legge frem relevante opplysninger som kan begrunne at det gjøres unntak fra hovedregelen om institusjonsakkreditering som vilkår for statstilskudd.
Departementet kan også stille vilkår ved bruk av unntaksbestemmelsen. Som eksempel vil departementet kunne stille vilkår om at nye institusjoner i tilskuddsordningen, som ikke har institusjonsakkreditering, må oppnå institusjonsakkreditering innen en angitt tidsperiode fra de starter å motta tilskudd. Høyskoler som har søkt om å komme inn under unntaket vil få orientering om regjeringens vurdering i departementets budsjettproposisjon.