Skriftleg spørsmål fra Rauand Ismail (MDG) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:919 (2021-2022)
Innlevert: 14.01.2022
Sendt: 17.01.2022
Svart på: 24.01.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Rauand Ismail (MDG)

Spørsmål

Rauand Ismail (MDG): Vil regjeringen vurdere mer skalerbare publikumsgrenser på arrangementer, for eksempel ved å skille på størrelse eller ved å innføre en prosentgrense for andelen seter som kan fylles?

Grunngiving

Regjeringen besluttet 13. januar å videreføre en publikumsgrense på arrangementer, som innebærer at man kan være 200 innendørs med faste tilviste plasser. Maksgrensen rammer skjevt, og skiller ikke mellom størrelse på lokaler, antall seter total, og mulighet for å ivareta smittevernet.
I et brev 13. januar ber Arbeidsgiverforeningen Spekter, Creo, Hovedorganisasjonen Virke, Norsk teater- og orkesterforening, Norske Konsertarrangører og Norske kulturhus regjeringen om å gå bort fra den rigide publikumsgrensen, og i stedet vurdere skalerbare antallsbegrensninger. Dette kan for eksempel innebære at størrelsen på kulturarenaenes publikumsarealer avgjør hvor mange som kan være til stede, i tråd med praksisen som er etablert i varehandelen. En annen løsning kan være en prosentgrense som fastslår hvor stor andel av setene en arrangør kan fylle.
Konsekvensene av nedstengt kulturliv er enorme for oss som samfunn, for arrangører og for utøvere. Derfor bør regjeringen sørge for at kulturlivet ikke er stengt én dag lenger enn nødvendig, og i mellomtiden vise kulturlivet tillit ved å innføre publikumsgrenser som er langt mer fleksible og i tråd med kulturlivets behov, ønsker og evner til å ivareta smittevern.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Kultursektoren er en av de sektorene som virkelig har kjent pandemien på kroppen. Derfor var noe av det første regjeringa igangsatte et storstilt arbeid med å forsterke sosiale rettigheter og å forbedre ordninger som sikrer lønn, stipender og kompensasjon til kulturfolk.
Regjeringa innførte forrige uke en midlertidig økning av antallsbegrensningene på arrangementer innendørs og utendørs med fast tilviste plasser. Endringene trådte i kraft 21. januar kl. 12. Nå kan det på innendørs arrangementer med faste tilviste plasser være inntil 1 500 personer. Der det er flere enn 200 personer til stede kan man ha maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene. Ved utendørs arrangementer med faste tilviste plasser kan det være inntil 3 000 personer. Der det er flere enn 500 personer til stede kan man ha maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 500 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene. Det stilles også andre krav knyttet til smittevernmessig forsvarlig gjennomføring, som er nærmere beskrevet i covid-19-forskriften kapittel 5.
De midlertidige økningene i antallsbegrensningene er et steg i riktig retning, og gjør at flere kan gå tilbake til jobben sin i kultursektoren og at flere publikummere kan oppleve teater, konserter og idrett.
Regjeringa har varsla at vi vil komme tilbake med en helhetlig vurdering av smitteverntiltakene tidlig i februar. I den forbindelse skal det gjøres en mer omfattende vurdering av tiltakene i form av antallsbegrensninger som kan tilpasses lokalers og arenaers utforming og størrelse og smitterisikoen ved det spesifikke arrangementet.