Skriftleg spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2085 (2021-2022)
Innlevert: 18.05.2022
Sendt: 18.05.2022
Svart på: 30.05.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Hvilke tiltak er gjennomført for å styrke evnen til strategisk kommunikasjon, og vurderer statsråden ytterligere tiltak sett i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen?

Grunngiving

Strategisk kommunikasjon har økende betydning i militære operasjoner og militær aktivitet. En motstander kan for eksempel forsøke å avskrekke, demotivere, samt skape forvirring og kaos i samfunnet. Det fremgår av Langtidsplanen for forsvarssektoren, Prop. 14 S (2020-2021) at Forsvaret skal styrke evnen til strategisk kommunikasjon.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Strategisk kommunikasjon har stor relevans for militære operasjoner og militær aktivitet. Forsvaret må ha et bevisst forhold til utfordringene knyttet til informasjonssfæren og til strategisk kommunikasjon. For å kunne motvirke og forsvare seg mot fiendtlig strategisk kommunikasjon er det viktig å ha et godt situasjonsbilde og god situasjonsforståelse.
Forsvaret har styrket evnen til å integrere strategisk kommunikasjon i operativt planverk og operasjoner gjennom de senere årene. Aktiv kommunikasjon til ulike målgrupper blir gjennomført knyttet til operasjoner for å oppnå definerte målsettinger.
Langtidsplanen for 2021–2024 legger vekt på å øke evnen til strategisk kommunikasjon. Planen legger opp til å styrke stabsfunksjonene i Forsvaret med personell med relevant fagkompetanse. Dette innebærer både å styrke ressursene for å drive åpen kommunikasjonsvirksomhet på alle nivåer, og å styrke evnen til å bruke informasjonsoperasjoner som en integrert del av militære operasjoner. Dette vil også bidra til å bedre vår evne til samhandling med allierte ved øvelser og operasjoner, og til å trekke på fagmiljøet i NATO og allierte.
Da Stortinget vedtok 2022-budsjettet, la det også til rette for en styrking av innsatsen. I tildelingen for 2022 er Forsvaret styrket med 7,2 mill. kroner i øremerkede midler for å styrke fagmiljøet og kompetansen innenfor strategisk kommunikasjon.
Forsvarsdepartementet har gitt oppdrag til Forsvaret om å integrere strategisk kommunikasjon i planverk og daglige operasjoner. Forsvaret har også fått i oppdrag å styrke bemanningen i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) frem mot 2025 for blant annet å øke evnen til å synkronisere strategisk kommunikasjon, elektronisk krigføring, metodisk målbekjemping og informasjonsoperasjoner
Det som har manglet er kompetanse til å identifisere og forstå forsøk på påvirkning gjennom informasjonssfæren. Forsvaret vil opprette flere stillinger i et prosjekt for å styrke evnen til å forstå informasjonsmiljøet, og for å etablere et bedre beslutningsgrunnlag for målrettet militær strategisk kommunikasjon.
Samtidig er forsvarssektoren helt avhengig av et godt og velutviklet samarbeid med sivil side på dette feltet. En styrking av forsvarssektorens egne kapasiteter på området må kombineres og korrespondere med tiltak i øvrige samfunnssektorer.