Skriftleg spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2483 (2022-2023)
Innlevert: 09.06.2023
Sendt: 09.06.2023
Svart på: 15.06.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Har statsråden oversikt over behovet for sikringstiltak i NAV, hvilket finansieringsbehov dette utgjør samlet, og hvordan følger regjeringen opp sikkerhetsrapporten som ble utarbeidet etter angrepet ved Nav Årstad (Ber om at oversikt over behov for sikring og finansering oversendes som en del av svaret)?

Grunngiving

Ansatte i NAV har vært utsatt for flere dramatiske og svært alvorlige sikkerhetshendelser de siste årene. Fortsatt melder tillitsvalgte i NAV om manglende arbeid med sikring. Sikkerhetsrapporten etter angrepet ved NAV Årstad peker på mange av de samme manglende som rapporten etter angrepet på Grorud i 2013.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Etter drapet på NAV Årstad satte Arbeids- og velferdsdirektoratet og Kommunesektorens organisasjon (KS) ned en arbeidsgruppe som skulle utrede sikkerhetssituasjonen i NAV-kontor. Arbeidsgruppen leverte sin rapport i mars 2023. Rapporten har kartlagt både status og forbedringsbehov og gir et oppdatert kunnskapsgrunnlag om vold og trusler mot ansatte i NAV-kontorene og andre brukernære tjenester. Rapporten gir også anbefalinger om ulike tiltak som kan bidra til å forebygge vold og trusler.
Arbeidsgruppens rapport og anbefalte tiltak er behandlet i en styringsgruppe som besto av representanter fra ledelsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet, KS, ansattes organisasjoner og vernetjenesten. Arbeidsgruppen anbefalte åtte nye eller forsterkede tiltak for å forebygge og håndtere vold, trusler og andre uønskede hendelser mot ansatte. Styringsgruppen sluttet seg til alle de anbefalte tiltakene, og arbeids- og velferdsdirektøren har vedtatt en egen plan for å sikre iverksetting og konkretisering av disse tiltakene:

A. Gjennomføre opplæring, trening og øvelser
B. Etablere standard for trygge brukermøter (revidering av minimumsstandarden)
C. Forebygge hendelser gjennom kvalitet, tilgjengelighet og samarbeid
D. Styrke arbeidet med risikovurderinger i NAV
E. Forsterke og tydeliggjøre fagområdet vold og trusler og støttefunksjoner i NAV
F. Sikre nødvendig bistand og veiledning til ledere med arbeidsgiveransvar og verneombud i arbeidet med vold og trusler
G. Styrke oppfølgingen av ansatte etter uønskede hendelser
H. Styrke oppfølging og reaksjoner overfor brukere som står bak uønskede handlinger

Standard for trygge brukermøter og program for opplæring, trening og øvelser er vurdert som to av de viktigste tiltakene for å forebygge vold og trusler. Dette er tiltak som allerede er påbegynt og som vil bli iverksatt i løpet av 3. kvartal 2023. I tillegg har Arbeids- og velferdsdirektoratet gitt forsterkede styringssignaler for å forebygge vold og trusler i styringsdokumenter til fylkene, NAV Hjelpemidler og tilrettelegging og NAV Kontaktsenter for 2023.
I budsjettet for 2023 har Arbeids- og velferdsetaten satt av 10 mill. kroner ekstra for å kunne gjennomføre fysiske sikringstiltak i NAV-kontorene for å forebygge vold og trusler. Dette kommer som et tillegg til de ordinære budsjettene som inkluderer midler til slike tiltak.
Når standarden for trygge brukermøter foreligger, vil Arbeids- og velferdsdirektoratet gjøre en kartlegging av behov for driftsmidler for å kunne oppfylle standarden som er vedtatt.
Sikkerhet for ansatte på Nav-kontor er et tema som jevnlig følges opp i styringsdialogen mellom departementet og Arbeids- og velferdsdirektoratet.