Søk

Innhald

7. Nordisk råds temasesjon, april 2018

Nordisk råds temasesjon ble avholdt i Akureyri, Island, 10. april.

7.1 Aktuell debatt om havet

Bærekraftig utnyttelse av naturressursene var hovedfokus under Nordisk råds temasesjon 7.–8. april i Akureyri på Island. Islands samarbeidsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson holdt redegjørelsen og innledet aktualitetsdebatten.

Havet var et spesielt prioritert område i Norges presidentskap i Nordisk råd. I det norske programmet for 2018 står det blant annet at presidentskapet skal arbeide for at de nordiske landene sammen er pådrivere for en «regulert og bærekraftig utnytting av ressursene i havet». Nordisk råds president Michael Tetzschner (H) påpekte at alle de nordiske landene er havnasjoner, og at havet er uhyre viktig for mange nordboeres levebrød. Han understreket betydningen av klare internasjonale regler nå som skipstrafikken i de nordlige farvannene blir stadig livligere.

Havet stod på dagsordenen i flere sammenhenger under temasesjonen. Presidiet og alle de fire utvalgene i Nordisk råd hadde havrelaterte spørsmål på dagsordenen.

Utgangspunktet for debatten var delmål 14 i Agenda 2030, som handler om havmiljøet. Debatten ble ledet av Nordisk råds president Michael Tetzschner (H) og visepresident Martin Kolberg (A), og den norske delegasjonen deltok aktivt. Ingalill Olsen (A) var talsperson for Utvalget for et bærekraftig Norden og la vekt på en bærekraftig forvaltning av havets ressurser. Olsen mente at vi må eliminere det fisket som er ulovlig, uregulert og urapportert. For å kunne høste av havets rikdommer i et generasjonsperspektiv er det viktig at verdenshavene ikke forurenses. I tillegg vektla hun at vi må få kontroll over plasten, og at Nordisk råd her har et ansvar. Ruth Grung (A), talsperson for utvalget for vekst og utvikling, trakk frem hvordan vi i Norden også kan bidra til å oppfylle delmål 2, nemlig å utrydde sult. Grung viste til at fiske og oppdrett kan skaffe sunn og proteinrik mat til en stadig voksende verdensbefolkning. Utgangspunktet for Bente Stein Mathisen (H) sitt innlegg, leder av Utvalget for velferd i Norden, var hvordan havet påvirker helsen vår. Hun understreket viktigheten av å redusere bruken av antibiotika i fiskeoppdrettene og sørge for en så bærekraftig produksjon som mulig. Hun mente at Norden kunne dra nytte av Norges erfaringer på dette området, og ikke minst at Norden kunne formidle denne kunnskapen til andre land og regioner. Heidi Greni (Sp), som også sitter i Utvalget for et bærekraftig Norden, viste til hvor viktig hav og fiske er for verdens fattige. Hun mente at bortfall av fiske kan komme til å drive mange på flukt. Solfrid Lerbrekk (SV) fokuserte på hvordan det moderne samfunnet har utfordret havet med plast og CO2-forurensninger, og at det er viktig at hele verden fokuserer på havet.

7.2 Generelle saker

Andre saker som ble behandlet og vedtatt på temasesjonen, omhandlet blant annet:

  • Initiere en diskusjon om et bedre organisert arbeidsliv, herunder videreutvikle trepartssamarbeidet (A 1727/vekst)

  • Styrke det nordiske transportsamarbeidet og gjenopprette et eget ministerråd for transport (A 1755/vekst)

  • Evaluere muligheter for styrket samarbeid innen totalforsvar, kriseberedskap og forsyningsplanlegging (A 1746/presidiet)

  • Fortsette nordisk samordning og streben etter global nedrustning av atomvåpen (A 1750/presidiet)

  • Harmonisere lovverket for LHBTIQ-personer (A 1748/velferd)

  • Bedre nordisk koordinasjon og samarbeid med G20 (A 1726/presidiet)

  • Støtte felles Arktisk urfolks film fond Stories from the Ice (A 1739/kultur)

7.3 Nye medlemsforslag

Under et særskilt punkt på dagsordenen ble nye medlemsforslag presentert før de ble sendt til realitetsbehandling i presidiet eller respektive fagutvalg. Følgende nye medlemsforslag ble lagt frem:

  • Nordisk energisamarbeid, forsyningssikkerhet og kriseberedskap (A 1761/presidiet), (Midtengruppen),

  • Gjenbruksstrategi for avfall (A 1758/bærekraftig), (Sosialdemokratisk gruppe),

  • Etablering av en nordisk merkeordning for halal- og kosherslaktning (A 1762/bærekraftig), (Nordisk frihet),

  • Forskning om forsuring av havet (A 1763/bærekraftig), (Den islandske delegasjonen),

  • Nordisk Universitet (A 1760/kultur), (Midtengruppen),

  • Felles portal og standarder for havmiljødata (A 1759/bærekraftig), (Sosialdemokratisk gruppe).