Innhald

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for 2021

Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling for valgperioden 2017–2021 besto av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Siv Mossleth (Sp), leder

Knut Arild Hareide (KrF)

Sivert Bjørnstad (FrP), nestleder

Hans Andreas Limi (FrP)

Åsmund Aukrust (A)

Nicholas Wilkinson (SV)

Torill Eidsheim (H)

Elin Rodum Agdestein (H)

Kari Henriksen (A)

Ingrid Heggø (A)

André N. Skjelstad (V)*

Mari Holm Lønseth (H)

*André N. Skjelstad (V) tok over for Abid Raja 24. januar 2020.

Representantenes komitétilknytning i OSSE PA var som følger:

Komité

Medlemmer

Første komité (politikk og sikkerhet)

Sivert Bjørnstad og André N. Skjelstad

Andre komité (økonomi, vitenskap, teknologi og miljø)

Åsmund Aukrust og Torill Eidsheim

Tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Siv Mossleth og Kari Henriksen

Følgende representanter hadde verv i OSSEs parlamentariske forsamling:

Medlem

Verv

Kari Henriksen

Visepresident og rapportør i tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Torill Eidsheim

OSSE PAs spesialrepresentant for Arktis

Den nye delegasjonen for valgperioden 2021–2025 konstituerte seg 2. november 2021 og består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Siv Mossleth (Sp), leder

Geir Pollestad (Sp)

Bård Hoksrud (FrP), nestleder

Mímir Kristjánsson (R)

Kari Henriksen (A)

Terje Sørvik (A)

Sverre Myrli (A)*

Aleksander Stokkebø (H)

Jan Tore Sanner (H)

Mahmoud Farahmand (H)

Marian Hussein (SV)

Abid Raja (V)

* Sverre Myrli (A) tok over for Åsmund Aukrust (A) 7. desember 2021.

Representantenes komitétilknytning i OSSE PA er som følger:

Komité

Medlemmer

Første komité (politikk og sikkerhet)

Bård Hoksrud og Sverre Myrli

Andre komité (økonomi, vitenskap, teknologi og miljø)

Siv Mossleth og Kari Henriksen

Tredje komité (demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål)

Jan Tore Sanner og Marian Hussein

Følgende representant har verv i OSSEs parlamentariske forsamling:

Medlem

Verv

Kari Henriksen

OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus

Generelt

OSSEs parlamentariske forsamling (OSSE PA) ble opprettet i 1991 og har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd. Formålet er å bidra til interparlamentarisk dialog og samarbeid, fremme utviklingen av demokrati, bidra til konfliktforebygging og konfliktløsning, drøfte politiske tema av betydning for organisasjonen og etterse gjennomføringen av OSSEs vedtak. Forsamlingen har 323 medlemmer fra 56 parlamenter. Forsamlingen spiller en sentral rolle i forbindelse med valgobservasjoner, hvor den samarbeider med OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR). Forsamlingen har tre faste komiteer: første komité for politiske og sikkerhetsmessige spørsmål, andre komité for økonomi, vitenskap, teknologi og miljø, og tredje komité for demokrati, menneskerettigheter og humanitære saker. OSSE PAs viktigste møte er hovedsesjonen, som finner sted årlig i juli. Hovedsesjonen munner ut i en erklæring med resolusjoner. I tillegg gjennomføres det et vintermøte i Wien, OSSEs hovedsete, og et høstmøte i et av medlemslandene. De nordisk-baltiske landene har jevnlige koordineringsmøter.

Hovedsaker i 2021

Samarbeidet i OSSE PA ble i 2021 i stor grad gjennomført digitalt. Likevel var aktivitetsnivået høyt. De tre faste møtene i forsamlingen ble gjennomført digitalt og hybrid.

På det digitale vintermøtet i februar 2021 ble det vedtatt nødprosedyrer som muliggjorde formelle digitale møter samt å avholde digitale valg til OSSE PAs verv. Medlemmer av delegasjonen deltok på et sidearrangement om straffrihet og situasjonen i Russland og Hviterussland i regi av Helsingforskomiteen og Litauens delegasjon til OSSE PA.

Hovedsesjonen i juli 2021 ble holdt i hybrid format, og her var det mulig for delegasjonsleder samt de medlemmene som hadde verv, å delta fysisk i Wien. Resten av delegasjonen fulgte møtet digitalt. På grunn av hybrid gjennomføring ble det ikke vedtatt noe tradisjonelt sluttdokument fra hovedsesjonen. Tre uttalelser («urgent items») fra hovedsesjonen om henholdsvis økende hat og intoleranse i OSSE-regionen, samt Hviterussland og Ukraina, ble vedtatt. Forsamlingen fremstod som svært delt i flere spørsmål. Russland stemte mot uttalelser om Hviterussland og Ukraina og forlot til slutt møtet etter opphetet debatt.

Valg til lederverv i forsamlingen ble gjennomført for første gang på to år. Delegasjonsmedlem Kari Henriksen stilte som kandidat til presidentvervet i forsamlingen. Hun fikk 126 stemmer, men motkandidat Margareta Cederfelt fra Sverige vant med 128 stemmer. Det var første gang et valg til president i forsamlingen var så jevnt.

Rapporten til tredje komité ble ført i pennen av delegasjonsmedlem og rapportør Kari Henriksen. Multilateralt samarbeid om menneskerettigheter, intoleranse og diskriminering og helse som menneskerettighet var blant temaene i rapporten. Rapporten fremhevet at pandemien har påvirket demokratiske institusjoner, men at dersom det var tilstrekkelig politisk vilje, kunne man unngå negative konsekvenser for demokratiet.

OSSE PAs president Cederfelt utnevnte nye OSSE PA-spesialrepresentanter i august 2021, og delegasjonsmedlem Kari Henriksen ble utpekt til OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus. Henriksen har i løpet av høsten hatt innledende møter med OSSE PA-delegasjonene fra Georgia, Aserbajdsjan og Armenia.

På forsamlingens digitale høstmøte var det blant annet en temadiskusjon om Afghanistan og sikkerhetssituasjonen i OSSE-regionen. Flere innlegg tok opp klima- og miljøspørsmål.

Konfliktbildet i OSSE-regionen preget forsamlingen også i 2021. Situasjonen i Hviterussland ble tatt opp jevnlig. I august møtte delegasjonsmedlem Åsmund Aukrust opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja i Oslo sammen med representanter fra PACE og Nordisk råd. Konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan preget forsamlingens møter i særlig grad. Også konflikten i Ukraina, situasjonen i Georgia og Transnistria i Moldova ble drøftet i forsamlingen.

Klima og miljø var et viktig tema i 2021. Delegasjonsmedlem Torill Eidsheim, OSSE PAs spesialrepresentant for arktiske spørsmål, tok til orde for at klimaendringer måtte komme enda høyere på dagsorden. I sin rapport vektla hun at utviklingstrekk i Arktis får konsekvenser også på andre breddegrader. Eidsheim understreket at OSSE PA burde bruke sin posisjon til å heve kunnskapen om og forståelsen av konsekvenser av klimakrisen. Også i forsamlingens andre komité var klima og sikkerhet viktige tema.

«Call for action/Helsinki +50» er et OSSE PA-initiativ for å øke den politiske oppmerksomheten rundt OSSE. Flere digitale rundebordsmøter ble holdt i 2021 med aktiv norsk deltakelse. Temaene som ble tatt opp, var aktuelle tema i OSSE-samarbeidet som konsensusregelen, hvordan styrke dialog mellom deltakerstatene, involvering av ungdom, kvinner og likestilling samt arbeidet i OSSEs menneskelige dimensjon. Møtene peker fremover mot 50-årsjubileet for Helsinki-avtalen i 2025.

Delegasjonens planer for 2022

Delegasjonen vil opprettholde fokus på saker som tradisjonelt har vært av betydning for Norge, som det utvidete sikkerhetsbegrepet inkludert demokratiutvikling og menneskerettigheter.

Deltakelse i valgobservasjonsoppdrag er et viktig bidrag til OSSEs målsettinger om sikkerhet og demokratiutvikling også under pandemien.

Delegasjonen vil bruke sesjonene og vervene delegasjonsmedlemmene innehar, til å fremme norske prioriteringer. Delegasjonsmedlem Kari Henriksen følger opp vervet som spesialrepresentant for Sør-Kaukasus videre og avgir rapport til OSSE PAs hovedsesjon.