Vedlegg 1: Brev fra arbeids- og sosialkomiteen v/saksordfører til Arbeids- og inkluderingsdepartementet, datert 9. oktober 2006

Spørsmål vedrørende Ot.prp. nr. 84 (2005-2006)

Arbeids- og sosialkomiteen behandler for tiden Ot.prp. nr. 84 (2005-2006) Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven (varsling).

I denne forbindelse ønsker saksordfører nærmere redegjort for følgende forhold:

  • 1. I den åpne komitehøringen ble det reist innvendinger mot departementets forslag til § 2-5 om gjengjeldelse ved varsling. Flere av arbeidsgiverorganisasjonene ga utrykk for at dersom man lovfester regler om objektivt erstatningsansvar og delt bevisbyrde, vil det være nødvendig med reg­ler også for søksmålsfrister. Den anførte begrunnelsen var at mangel på frister gir mulighet til å vente med å påberope seg forhold og på den måten øke sannsynligheten for at bevisene svekkes. Det bes om at departementet, utover det som allerede står i Ot.prp. nr. 84 (2005-2006), grunngir hvorfor det mener det ikke bør være regler for søksmålsfrister.

  • 2. I forslaget til § 2-5 tredje ledd, siste setning står det videre at "erstatning for økonomisk tap kan kreves etter alminnelige regler". I høringen ble det uttrykt ønske om at dette burde strykes fra forslaget. Det bes om at departementet grunngir betydningen av at denne setningen er med.

  • 3. Vi har forstått det slik at også anonym varsling omfattes av de generelle bestemmelsene. I høringen i komiteen er det imidlertid reist spørsmål om det å foreta kartlegginger av en anonym varsler er å forstå som en ulovlig gjengjeldelse etter forslagets § 2-5 - forutsatt at forsvarlighetskriteriet er oppfylt.

  • 4. § 3.6. pålegger virksomheten å utarbeide rutiner for intern varsling i samsvar med § 2.4., men med unntak "dersom forholdene i virksomheten tilsier det".

Arbeidstilsynet har et generelt ansvar for tilsyn med arbeidsmiljøloven. Vil dette ansvaret også omfatte at det blir utarbeidet skriftlig veiledning om lovens bestemmelser om varsling? Hvordan kan det i tilfelle legges til rette for at ansatte i bedrifter som kommer inn under unntaket for å utarbeide interne retningslinjer, likevel gis kunnskap om lovens bestemmelser og Arbeidstilsynets rolle som veileder?

På grunn av komiteens fremdrift ønskes et snarlig svar.

Det bes om at svarbrevet sendes direkte til Arbeids- og sosialkomiteen, Stortinget 0026 OSLO.