3. Gjennomføring av stortingsvedtak om støtte til elever i videregående opplæring på godkjente tilbud i utlandet

       Som en oppfølging av Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 58 (1995-1996), jf. Innst.S.nr.283 (1995-1996), foreslår departementet en forsøksordning for undervisningsåret 1996-97, der elevene i fire skoleklasser kan søke lån og stipend til godkjent tilbud om utdanning i utlandet som del av treårig videregående utdanning i Norge. Budsjettvirkningen er vurdert til 1,5 mill. kroner over kap. 2410, en eventuell videreføring av ordningen vil bli vurdert i sammenheng med stortingsmeldingen om studier i utlandet. 
       Komiteen har merket seg at departementet legger opp til en forsøksordning der en del utvalgte skoler deltar. Komiteen vil be departementet legge til rette for at de skolene som har ordningen med klasser i utlandet skoleåret 1996-97, får delta på like vilkår.

       Komiteen viser til svarbrev 19. oktober 1996 fra departementet til komiteen, der det framgår at en utvidelse av forsøksordningen til å gjelde ytterligere tre klasser/-skoler, dvs. for ca 50 elever, vil medføre en økning av proposisjonens anslag på 0,8 mill. kroner. Komiteen foreslår å øke kap. 2410 tilsvarende.

       Komiteen viser til at departementet eventuelt vil komme tilbake til en videreføring av ordningen. Komiteen ber om å bli orientert om forsøksordningen i stortingsmeldingen om studier i utlandet, med sikte på en permanent ordning for skoleåret 1997-98.