3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 1

       Utvalget skal vurdere de premisser og vedtak i ulike organ som førte til at mange privatkunder fikk store gjeldsproblemer som en følge av at de hverken fikk avskrevet sine låneforpliktelser eller nedsatt sine lån.

Forslag fra Rød Valgallianse:

Forslag 2

       Flertallets forslag til pkt. 2 med følgende tilføyelse til vedtakets I pkt. 2:

- Utvalget skal gi ei samla framstilling av forholdene rundt opptak av private lån - og særlig boliglån - i årene før bankenes sammenbrudd, med særlig vekt på å beskrive beslutningene rundt de lånetilfelle der banken senere har overtatt og videresolgt boligen, mens låntaker er blitt sittende igjen med gjeld. Både bankenes og offentlige myndigheters eventuelle medvirkning ved slike låneopptak skal vurderes, bl.a. for å klarlegge eventuell forskjellsbehandling mellom næringslivslån og privatkunders boliglån.
- Utvalget bes vurdere hvilke tiltak som kan gjennomføres i ettertid for å redusere eller reparere den skaden som er blitt påført boliglånskunder som uten at de selv har vist uaktsomhet, likevel enten er blitt sittende igjen med helt urimelige gjeldsforpliktelser i forhold til boligen og i forhold til egen økonomi, eller ble sittende igjen bare med gjeldsforpliktelsene og uten den boligen som var årsak til låneopptaket.