4. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

1. Det nedsettes et granskningsutvalg med følgende fem medlemmer til å gjennomgå ulike årsaksforhold knyttet til bankkrisen: Professor Eivind Smith, Universitetet i Oslo, leder. Principal Banker Ellen Kathrine Them Dyvik, European Bank for Reconstriction and Development (EBRD), London.Project Manager Anne Marie Røyert, Norske Skog, Levanger.Statsautorisert revisor Svein Harald Wiik, eget revisjonsfirma, Narvik.Senior Advisor Lars Wohlin, Nordbanken AB, Stockholm.
2. Utvalget skal ha følgende oppgaver:
- På grunnlag av tidligere dokumenter og utredninger og gjennom supplerende undersøkelser skal utvalget gjennomgå, analysere og vurdere ulike forhold og årsaker som førte fram til bankkrisen i Norge.
- Utvalget skal gå gjennom og vurdere myndighetenes, bankenes og bankenes sikringsfonds disposisjoner og håndtering forut for og under krisen
- Utvalget skal også studere hvordan tilsvarende bankkriser er blitt håndtert i andre land. Det er av særlig interesse å få belyst forhold og virkemidler som kan forklare at bankkrisene i disse landene har fått et annet utfall enn i Norge.
- Utvalget bes vurdere hvordan erfaringene fra bankkrisen mot slutten av 80-tallet kan komme til nytte dersom tilsvarende situasjoner skulle oppstå i fremtiden.
3. Stortinget ber Regjeringen bruke den kompetanse den har etter gjeldende lovgivning til å frita nåværende og tidligere tjenestemenn for taushetsplikt overfor utvalget. Stortinget forutsetter at det materiale som måtte foreligge hos offentlige myndigheter fra andre undersøkelser som pågår eller er avsluttet, stilles til utvalgets disposisjon.Stortinget forutsetter at alle offentlige arkiver og mulig annet materiale som er relevant for undersøkelsen stilles til rådighet for utvalget. Tilgangen på relevant informasjon skal bare være avgrenset i forhold til Regjeringens strengt interne arbeidsdokumenter samt materiale/opplysninger som må ansees som taushetsbelagte ut fra helt nødvendige personvernmessige forhold.
4. Et midlertidig sekretariat bestående av utredere og kontorteknisk personale, tilknyttes utvalget.
5. Innstillingen overleveres Stortinget innen 30. april 1998.

II.

       Stortingets presidentskap gis fullmakt til å fastsette godtgjørelse for utvalgets medlemmer.

       Utvalget antar selv den sekretærhjelp det finner nødvendig.

III.

       På statsbudsjettet for 1997 gjøres følgende endringer:

Kap. 41 Stortinget
   21 (ny) Spesielle driftsutgifter,
        bevilges med kr 1.300.000

IV.

       Dok.nr.8:10 (1996-1997) - forslag fra stortingsrepresentantene Fridtjof Frank Gundersen og Carl I Hagen om å oppnevne en uavhengig granskingskommisjon for å gjennomføre en granskning av alle forhold i forbindelse med den såkalte bankkrisen, med særlig vekt på å klarlegge og kartlegge myndighetenes mulige ansvar for denne, samt gjennomføre en vurdering av forholdet til de tidligere aksjonærer i de banker hvor aksjekapitalen ble nedskrevet til null - vedlegges protokollen.

Oslo, i finanskomiteen, den 20. mai 1997.

Bjørnar Olsen, Einar Steensnæs, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.