Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om salg av deler av statens eiendom Birkelid

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 347 (2000-2001)
  • Kjeldedokument: St.prp. nr. 96 (2000-2001)
  • Dato: 12.06.2001
  • Utgjevar: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Forslag om salg av deler av statens eiendom Birkelid til Songdalen kommune

Eiendommen Birkelid som totalt utgjør om lag 7 mål, hvorav betydelige deler skog, ligger i nærheten av Kristiansand. Eiendommens bebyggede del har vært brukt av staten til spesialpedagogiske formål.

Etter at denne virksomheten ble avviklet/flyttet har eiendommen stått på liste over eiendommer Statsbygg skulle selge, mens den midlertidig har vært brukt som flyktningemottak. Flyktningemottaket skal iht. opplysninger fra Kommunal- og regionaldepartementet nedlegges 30. juli 2001.

Takst har vært avholdt og Songdalen kommune fikk tilbud om å kjøpe deler av eiendommen med oppførte bygg til takst på 26,5 mill. kroner innen 30. juni 2000. Kommunen ønsker primært å overta eiendommen veder­lagsfritt for i samarbeid med nabokommuner og fylkeskommunen å etablere regional eller interkommunal virksomhet på Birkelid, og er ikke villig til å kjøpe eiendommen inklusive bygninger til takst.

Det har vært samtaler mellom Songdalen kommune og Arbeids- og administrasjonsdepartementet, og kommunen har sagt seg villig til å betale 5 mill. kroner for eiendommen.

Saken har i tråd med avhendingsinstruksen vært forelagt Finansdepartementet som motsetter seg salg til underpris og peker på at det ikke foreligger tungtveiende grunner til å fravike hovedregelen om salg til markedspris.

Når det nå fremlegges forslag om salg til underpris er det fordi Regjeringen etter overveielse har kommet frem til at staten ved salg av eiendom ikke alene bør ta markedshensyn, men at også samfunnsmessige hensyn vurderes tungt ved avhending. Det er i denne saken snakk om å bruke eiendommen til viktige samfunnsnyttige formål, og Regjeringen mener derfor kravet om salg til markedspris bør kunne fravikes.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jon Olav Alstad, Frank Willy Larsen, Liv Marit Moland, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Shahbaz Tariq, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Ola T. Lånke, fra Senterpartiet, Anne Enger Lahnstein, og fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, er kjent med at UDI har sagt opp sine leieavtaler på Birkelid. Dette innebærer at kommunen taper leieinntekter som forutsatt tidligere. De omtalte vedlikeholdsmessige etterslepene vil derfor få konsekvenser for kommunens økonomiske situasjon.

Flertallet er derfor innforstått med at dette har konsekvenser for hvor mye det er aktuelt å kreve betalt for eiendommen.

Flertallet finner det derfor ikke urimelig at det fastsettes en lavere pris enn 5 mill. kroner. Prisen bør avtales i forkant med AAD.

Flertallet fremmer derfor følgende forslag til erstatning for forslag til vedtak pkt. I i St.prp. nr. 96 (2000-2001):

"Arbeids- og administrasjonsdepartementet gis fullmakt til å selge den omtalte delen av statens eiendom Birkelid til Songdalen kommune, til den pris departementet fastsetter."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Per Sandberg og Per RoarBredvold, fra Høyre, Trond Helleland, og representanten Inger Stolt-Nielsen støtter ikke forslaget om å selge eiendommen Birkelid til Songdalen kommune for 5 mill. kroner, en eiendom som for øvrig har en takst på 26,5 mill. kroner. Disse medlemmer er av den oppfatning at statlige eiendommer som skal avhendes skal selges til markedspris såfremt ikke helt særskilte hensyn foreligger. Disse medlemmer kan ikke se at slike særskilte hensyn foreligger i denne sak.

Dissemedlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å selge eiendommen Birkelid til markedspris."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Inger Stolt-Nielsen:

Stortinget ber Regjeringen om å selge eiendommen Birkelid til markedspris.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

1. Arbeids- og administrasjonsdepartementet gis fullmakt til å selge den omtalte delen av statens eiendom Birkelid til Songdalen kommune, til den pris departementet fastsetter.

2. Salget skal skje under forutsetning av at eiendommen benyttes til allmennyttige formål i tråd med det som skisseres i St.prp. nr. 96 (2000-2001).

3. Det forutsettes at kommunen ikke kan selge eiendommen videre, og at det i salgsavtalen må være en klausul om at eiendommen kan tilbakeføres til staten til samme pris som den nå selges for hvis forutsetningene ikke overholdes.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 12. juni 2001

Ågot Valle

fung. leder

Anne Enger Lahnstein

ordfører

Oddbjørg Ausdal Starrfelt

sekretær