Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om embetsutnemningar m.m. 1. juli 2001 - 30. juni 2002

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 96 (2002-2003)
  • Kjeldedokument: St.meld. nr. 11 (2002-2003)
  • Dato: 14.01.2003
  • Utgjevar: Kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Innledning

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal i henhold til Stortingets forretningsorden § 12 nr. 8 bokstav a gjennomgå og gi innstilling til Stortinget om:

"statsrådets protokoller m.v., jf. Grunnloven § 75 bokstav f, herunder regjeringens meldinger om embetsutnevnelser og om utvalg, styrer og råd."

Arbeids- og administrasjonsdepartementet viser i meldingen spesielt til at det:

"Ved lov 15. desember 2000 nr. 98 vart ymse føresegner i offentleglova endra. Endringane gjeld frå 1. april 2001. Etter ikraftsetjinga gjev offentleglova § 6 nr. 4 nytt fjerde og femte punktum forvaltningsorganet høve til å unnta opplysningar om søkjarar frå innsyn, dersom søkjaren sjølv ber om det. I dei sakene der søkjarane ikkje ynskjer sitt namn offentleg er det oppgjeve kor mange anonyme søkjarar dette gjeld. Dersom Stortinget som ledd i sin kontrollverksemd ynskjer innsyn i dei komplette søkjarlistene vil desse bli oversend Stortinget i eigen ekspedisjon."

I meldingen er det vedlagt en oversikt over fordeling av utnevninger til embetsstillinger i perioden på kvinner og menn.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke mottatt klagesaker ved behandlingen av meldingen om embetsutnevnelser for ovennevnte tidsrom.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Bjørn Lothe og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, har ikke mottatt klagesaker i tilknytning til behandlingen av meldingen om embetsutnevnelser for det aktuelle tidsrom.

Komiteenhar med interesse satt seg inn i oversikten over embetsutnevningene fordelt på kvinner og menn, jf vedlegg 3. Oversikten viser fordelingen i den aktuelle periode. For å kunne følge utviklingen over tid, vil komiteen be Regjeringen ved de neste års avgivelser av stortingsmeldingen om embetsutnevninger, vurdere å legge inn en oversikt over fordelingen mellom kvinner og menn for de siste 5 årene.

Komiteenhar merket seg at det fortsatt utnevnes langt flere menn enn kvinner til ledende stillinger i staten. Sammenliknet med embetsutnevningene i perioden 1. juli 2000 – 30. juni 2001 sank kvinneandelen i perioden 1. juli 2001 til 30. juni 2002 med over 3 %.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at balanse mellom kjønnene er et viktig mål både i privat og offentlig sektor. Det tilligger Regjeringen å foreta embetsutnevnelser. Disse medlemmer vil derfor anmode Regjeringen om å benytte utnevnelsesretten til å sikre en bedre balanse mellom kjønnene.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at balanse mellom kjønnene er et viktig mål både i privat og offentlig sektor og til at Regjeringen foretar embetsutnevnelser. Disse medlemmer ber Regjeringen om å jobbe aktivt for å sikre jevnere kjønnsrepresentasjon, med mulighet for å prioritere det underrepresenterte kjønn ved ellers tilnærmet like kvalifikasjoner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at ved embetsutnevnelser skal det avgjørende være faglige vurderinger uavhengig av kjønn.

Komiteenber også om at meldingen fra neste år inneholder vurderinger av utviklingen i antall søkere, søkernes faglige bakgrunn og alderssammensetning.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

St.meld. nr. 11 (2002-2003) - embetsutnemningar m.m. 1. juli 2001 - 30. juni 2002 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 14. januar 2003

Martin Engeset

fung. leder

Berit Brørby

ordfører

Kjell Engebretsen

sekretær