Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1999-2000 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget

Til Stortinget

Sammendrag

Stortinget fikk 8. november 2002 overlevert Riksrevisjonens Dokument nr. 3:1 (2002-2003) med gjennomgåelse og vurdering av tidligere omtalte saker i tilknytning til statsregnskapene for 1999 og 2000. I tillegg inneholder dokumentet en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget. Et tilsvarende dokument ble lagt fram for Stortinget høsten 2001, og det er i den videre oppfølgingen tatt hensyn til de synspunkter og merknader som framkom ved Stortingets behandling.

Riksrevisjonens årlige oppfølging av tidligere antegnelser (saker desidert "Til observasjon") har ført til at forvaltningen bedre har fulgt opp de forholdene som er påpekt, og i de fleste tilfeller kan derfor sakene avsluttes i det påfølgende år.

Dokument nr. 3:1 (2002-2003) omhandler 12 antegnelser til statsregnskapene for 1999-2000 som tidligere har hatt betegnelsen "Til observasjon". Alle disse sakene er nå avsluttet.

I tillegg omtales oppfølgingen av ni forvaltningsrevisjoner som er behandlet av Stortinget. Forvaltningsrevisjoner sendes Stortinget uten forslag til desisjon, men følges opp etter tre år for å se om de endringene som var forutsatt ved Stortingets behandling, er gjennomført. Følgende forvaltningsrevisjoner foreslås fulgt opp videre:

  • – Riksrevisjonens undersøkelse vedrørende forvaltning av gjeldsordningsloven, Dokument nr. 3:13 (1996-1997).

  • – Riksrevisjonens undersøkelse av vegmyndighetenes styring i fem utvalgte bompengeprosjekter, Dokument nr. 3:3 (1998-1999).

  • – Riksrevisjonens undersøkelse av produksjon og kvalitet i Statens pensjonskasse, Dokument nr. 3:4 (1998-1999).

De to sistnevnte undersøkelsene er fulgt opp for første gang i år.

Når det gjelder undersøkelsen vedrørende forvaltning av gjeldsordningsloven, konstaterer Riksrevisjonen at det er gjennomført enkelte tiltak på området. Men fortsatt er det ikke utarbeidet statistikk som kan dokumentere lengden på saksbehandlingstidene og om saksbehandlingspraksisen er ensartet. Saksbehandlingssystemet er ikke iverksatt slik planen var i 2000. Riksrevisjonen mener at disse forholdene bør følges opp og vil vurdere å foreta en ny undersøkelse vedrørende forvaltning av gjeldsordningsloven.

Samferdselsdepartementet har ikke iverksatt noen vesentlige tiltak for å forbedre statlig styring og kontroll av bompengeselskaper i tiden etter at Riksrevisjonens undersøkelse var ferdigbehandlet for tre år siden. Først andre halvår 2002 vil departementet gi Vegdirektoratet i oppdrag å utrede dagens bompengeforvaltning. Utredningen skal være ferdig før sommeren 2003. Riksrevisjonen vil følge opp dette arbeidet.

Når det gjelder Statens Pensjonskasse er flere tiltak satt i verk. Tilgjengeligheten er blitt bedre og saksbehandlingstiden for nye pensjonsutbetalinger har gått ned. Men kvaliteten på nye pensjonsutbetalinger kan fortsatt bli bedre. Riksrevisjonen vil foreta en ny oppfølging og vurdering i 2003.

De andre sakene anses for avsluttet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Bjørn Lothe, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til at Riksrevisjonen gjennom Dokument nr. 3:1 (2002-2003) fortsetter praksisen med å redegjøre for status over desisjonene til antegnelsene til statsregnskapene. Komiteen viser videre til at dokumentet også omhandler en oppfølging av forvaltningsrevisjoner som tidligere er behandlet av Stortinget. Komiteen ser positivt på at Riksrevisjonen gjennom sitt årlige dokument også foretar en systematisk oppfølging av forvaltningsrevisjoner Stortinget tidligere har behandlet, og at Stortinget får tilbakemelding om oppfølgingen.

Dokumentet omfatter perioden 1999-2000 og omhandler totalt 12 antegnelser til statsregnskapet. Alle disse antegnelsene har tidligere vært desidert "Til observasjon", og samtlige anses nå for avsluttet. I tillegg omtales oppfølgingen av ni forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget, hvorav tre foreslås fulgt opp videre.

Komiteen viser til at bakgrunnen for en del av de sakene som anses avsluttet er at det er utarbeidet nytt regelverk eller at nye rutiner er i sluttfasen eller nylig iverksatt, eller departementet har meddelt at en rekke tiltak er iverksatt for å bedre påpekte forhold. Komiteen konstaterer at effekten av tiltakene og utviklingen videre vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens årlige oppfølging av sakene desidert "Til observasjon" har medført en bedre oppfølging av de antegnede forhold i forvaltningen. Det at alle de tolv antegnelsene til statsregnskapene for 1999-2000 fra Riksrevisjonens side nå anses avsluttet, understreker etter komiteens syn både viktigheten og effekten av at sakene følges opp på denne måten.

Komiteen viser for øvrig til behandlingen av Dokument nr. 1 (2002-2003) og de ulike sakene fremlagt i dokument 3-serien og de merknader som her har fremkommet til de ulike sakene.

Komiteen slutter seg uten ytterligere bemerkninger til Riksrevisjonens vurderinger og konklusjoner.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 3:1 (2002-2003) - Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1999-2000 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 14. januar 2003

Martin Engeset

fung. leder

Siri Hall Arnøy

ordfører

Kjell Engebretsen

sekretær