Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Øystein Djupedal om økt statlig bostøtte og forslag om en kompensasjonsordning til kommuner som får uforutsett store utgifter til sosialhjelp på grunn av økte strømpriser, for å sikre eldre og vanskeligstilte trygghet for at de vil få hjelp med å betale for nødvendig oppvarming

Til Stortinget

Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at utgiftene til oppvarming har økt så kraftig at mange nå får store problemer med å betale strømregninga. Dette er særlig akutt for folk med lave inntekter, eldre og uføre som ikke har økonomi til å takle flere tusen kroner i økte strømutgifter. Folk skal ikke fryse av frykt for høge strømregninger.

Forslagsstillerne peker på ulike langsiktige tiltak som må settes inn for å oppnå reduserte strømutgifter, og det vises også til flere forslag som ligger til behandling i Stortinget om dette. Imidlertid må den akutte situasjonen nå løses med en garanti fra staten om å dekke de uforutsett store utgiftene enkeltpersoner og kommunene får. Både den statlige bostøtteordningen og kommunal sosialhjelp kan tas i bruk for å avhjelpe situasjonen.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om økt statlig bostøtte og forslag om en kompensasjonsordning til kommuner som får uforutsett store utgifter til sosialhjelp på grunn av økte strømpriser, for å sikre eldre og vanskeligstilte trygghet for at de vil få hjelp med å betale for nødvendig oppvarming."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til sine respektive fraksjoners merknader i Innst. S. nr. 126 (2002-2003) om tilleggsbevilgning til dekning av utgifter knyttet til økte strømpriser for bostøttemottaker, jf. St.prp. nr. 41 (2002-2003). Komiteen vil på denne bakgrunn foreslå at Dokument nr. 8:43 (2002-2003) vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:43 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Øystein Djupedal om økt statlig bostøtte og forslag om en kompensasjonsordning til kommuner som får uforutsett store utgifter til sosialhjelp på grunn av økte strømpriser, for å sikre eldre og vanskeligstilte trygghet for at de vil få hjelp med å betale for nødvendig oppvarming - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 22. januar 2003

Dok. nr. 8:43 (2002-2003) - Privat forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Øystein Djupedal

Jeg viser til brev av 17. januar 2003 fra Kommunalkomiteen vedlagt Dok. nr. 8:43 (2002-2003).

St.prp. nr. 41 (2002-2003) Om tilleggsbevilgning til dekning av utgifter knyttet til økte strømpriser for bostøttemottakere ble lagt fram i statsråd 10. januar 2003. Regjeringen foreslår i denne proposisjonen at det foretas en engangsutbetaling til alle bostøttemottakere på 700 kr per husholdning for å kompensere for økningen i strømprisene. Jeg vil følge utviklingen i strømprisene nøye fremover for å vurdere eventuelle nye tiltak.

Kommunal- og regionaldepartementet vil frem mot kommuneproposisjonen for 2004 gjøre nærmere undersøkelser av virkningene for kommunene som følge av økte strømpriser. Vi vil se nærmere både på økte sosialhjelpsutbetalinger, og kostnader ved kjøp av strøm til eget forbruk. Jeg vil komme tilbake til Stortinget med en omtale i kommuneproposisjonen for 2004 og eventuelt i Revidert nasjonalbudsjett for 2003.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 17. februar 2003

Magnhild Meltveit Kleppa

leder

Signe Øye

ordfører

Hans Kristian Hogsnes

sekretær