Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm om at hobbydyrkere som har gjennomført og bestått kurs i bruk av plantevernmidler, skal få autorisasjon

Til Stortinget

Sammendrag

Slik regelverket er utformet i dag, stilles det krav til at den som skal få autorisasjon til kjøp og bruk av plantevernmidler av en viss styrke, må drive yrkesmessig produksjon mv. I instruks" form er det gitt forbud mot at hobbydyrkere kan få utstedt slik autorisasjon.

Regelverkets utforming og praktisering har skapt unødvendige problemer for en gruppe hobbydyrkere i grenselandet mellom yrkesdyrking og hobbydyrking. Før man kan satse på en kommersiell utnyttelse av småskalaproduksjon av frukt og grønt, må man gjennom en utviklingsperiode hvor man finner frem til driftsformer som vil egne seg for eiendommen og for kommersiell utnyttelse. Dyrkeren vil etter gjeldende regelverk ikke få autorisasjon til bruk av plantevernmidler i denne perioden fordi han ikke har inntekt fra jordbruk. Norsk landbruk sliter i dag i motbakke med stadig høyere krav til effektivitet og kvalitetsforbedring. I Norge er det svært mange småbruk, og disse vil kunne egne seg for nisjeproduksjon av for eksempel frukt og grønt. Det er derfor viktig at myndighetene legger forholdene til rette for utvikling av slik produksjon.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen om å endre forskrift om plantevernmidler og instruks for utstedelse av autorisasjonsbevis for bruk og kjøp av plantevernmidler, slik at autorisasjon gis til alle som har gjennomført og bestått obligatorisk kurs."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Tone Løwe, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, viser til brev fra Landbruksdepartementet av 20. november 2002 (vedlagt) som er en vurdering av Dokument nr. 8:13 (2002-2003). Det vises her til at landbruksministeren vil be Landbrukstilsynet gjennomgå instruksen med sikte på at denne gruppen hobbydyrkere som har konkrete planer om å videreutvikle virksomheten til å bli en tilleggsnæring, skal kunne ha anledning til å få autorisasjonsbevis for kjøp og bruk av plantevernmidler. Komiteen ser at ved kun å se på instruksen og ikke samtidig endre regelverket for plantevernmidler, vil fortsatt den overordnede målsettingen om å redusere bruk av plantevernmidler og dermed også redusere risikoen ved bruk av denne type preparater stå ved lag. Dette er noe landbruksmyndighetene har arbeidet aktivt for i en årrekke, og en svekking av regelverket vil kunne redusere effekten av arbeidet som har vært lagt ned på dette området. Det vises samtidig til at den norske politikken på området er i overensstemmelse med de øvrige nordiske lands bestemmelser. Komiteen foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:13 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm om at hobbydyrkere som har gjennomført og bestått kurs i bruk av plantevernmidler, skal få autorisasjon - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Landbruksdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 20. november 2002

Vurdering av dokument nr. 8:13 (2002-2003)

Jeg viser til brev datert 12. november vedlagt dokument nr. 8:13 (2002-2003) hvor stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm foreslår at hobbydyrkere som har gjennomført og bestått kurs i bruk av plantevernmidler skal få autorisasjonsbevis. Jeg viser videre til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 308 av 18.04.02, som det delvis er referert fra i dokumentet.

I henhold til Forskrift om plantevernmidler kan plantevernmidler bare brukes av personer som har gyldig autorisasjonsbevis for kjøp og bruk av plantevernmidler. Krav om autorisasjon er unntatt for bruk av preparater godkjent for bruk i hobbyhager. Autorisasjon kan bare gis til personer over 18 år som har gjennomgått obligatorisk autorisasjonskurs og som har bestått eksamen og har dokumentert yrkesmessig behov for adgang til kjøp og bruk av plantevernmidler. Hobbydyrkere kan ikke få autorisasjonsbevis og har dermed ikke tilgang på det samme preparatutvalget som det yrkesdyrkere har. I henhold til Statens landbrukstilsyn sin instruks for utstedelse av autorisasjonsbevis for bruk og kjøp av plantevernmidler, § 4, kreves det at yrkesdyrkere må være registrert for merverdiavgift, levere næringsoppgave og være lignet for jordbruksinntekt.

Stortingsrepresentantene Hedstrøm og Solholm peker på at hobbydyrkere som i ferd med å utvikle produksjonen slik at de kan etablere seg på kommersiell og yrkesmessig basis i landbruket, ikke har anledning til å få autorisasjonsbevis.

Jeg er enig i at kravene fastsatt i instruksens § 4 kan synes urimelig for nyetablerere. Jeg vil derfor be Landbrukstilsynet gjennomgå instruksen med sikte på at denne gruppen hobbydyrkere som har konkrete planer om å videreutvikle virksomheten til å bli en tilleggsnæring, skal kunne ha anledning til å få autorisasjonsbevis for kjøp og bruk av plantevernmidler.

Representantene Hedstrøm og Solholm foreslår imidlertid å endre regelverket for plantevernmidler samt instruksen, slik at det kun stilles krav om at brukere av slike preparater skal ha gjennomført et obligatorisk kurs. Representantene uttaler at dette ikke vil føre til økt bruk av plantevernmidler, men vil sikre at alle som bruker slike preparater har tilstrekkelig kunnskap om bruksmåte, tilvirkning og oppbevaring. Representantene viser videre til at gjennomført obligatorisk kurs sikrer riktig bruk, og at det derfor ikke er nødvendig å legge andre begrensninger på dette.

Ovennevnte forslag innebærer at alle hobbydyrkere som ønsker det kan få autorisasjonsbevis dersom de gjennomfører obligatorisk kurs. Landbruksmyndighetene mener det er høyst sannsynlig at bruken av plantevernmidler vil øke dersom det gis en generell åpning for å ta i bruk alle typer preparater til hobbybruk. Videre vil dette klart medføre uakseptabel risiko i en del tilfelle, og kunne gi fatale følger (barns kontakt med lagrede plantevernmidler og rester av plantevernmidler på planter/i miljøet). Per i dag er det som kjent kun tillatt å benytte lavrisikopreparater til hobbybruk. Dette skyldes blant annet at det i privathager ofte dyrkes ulike vekstslag i tett kombinasjon, og det blir lett avdrift på nabokulturer. Det er også lettere å anvende alternative bekjempningsmetoder på små arealer og vi ønsker at slike metoder skal benyttes der det er mulig. En åpning for bruk av alle typer plantevernmidler til hobbybruk er ikke forenelig med det overordnede målsetningen om å redusere bruk av plantevernmidler og redusere risikoen ved bruk av slike preparater. Landbruksmyndighetene har arbeidet aktivt i en årrekke med nevnte målsetninger og det har i den forbindelse vært utarbeidet to handlingsplaner på dette området (Handlingsplan for redusert bruk av plantevernmidler (1990-1994) og Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler (1998-2002)). En svekking av regelverket vil kunne redusere effekten av arbeidet som har vært lagt ned på dette området.

Til orientering kan nevnes at norsk politikk på området er i samsvar med de øvrige nordiske lands bestemmelser. I Danmark har et totalforbud mot plantevernmidler i privathager vært diskutert, men er foreløpig ikke iverksatt.

Oslo, i næringskomiteen, den 20. februar 2003

Olav Akselsen

leder

Olaf Gjedrem

ordfører

Ivar Kristiansen

sekretær