Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Odd Roger Enoksen om at Stortinget får seg forelagt en egen sak om bredbåndspolitikken

Til Stortinget

Sammendrag

Utbygging av bredbånd til hele landet, utvikling av ny bredbåndsteknologi og bruk av bredbåndstjenester er en viktig politisk sak som Stortinget så langt ikke har fått anledning til å debattere i sin fulle bredde. Stortinget bør nå få mulighet til å legge en politisk strategi på bredbåndsområdet.

Norge er dårligst på bredbånd i Norden, ifølge en OECD-oversikt fra 2001, med en dekning på 0,34 pst. av befolkningen. I tillegg til at utbyggingen av bredbåndsnettet ser ut til å gå sakte, er det også en utfordring at det har oppstått prisforskjeller på bredbånd mellom sentrale strøk og distriktene. Stortinget bør dermed også ta stilling til hvorvidt bruk av denne infrastrukturen skal ha lik pris i hele landet. Stortinget bør ta en grundig debatt på hvilken rolle staten skal spille i forhold til å tilby bredbåndsteknologi og -tjenester i hele landet.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om snarest mulig å legge frem sak om bredbåndspolitikken."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til bakgrunnen for forslaget der det påpekes at det har vært en tverrpolitisk enighet om at bredbånd er viktig blant annet i forhold til næringsliv, helsetilbud, distriktspolitikk, utdanning og offentlig tjenesteyting. Videre vises det til at regjeringen Stoltenberg la frem den første eNorge-planen våren 2000, samt at den nåværende regjering har lagt fram en ny eNorge-plan, eNorge 2005.

Komiteen viser til brev fra næringsministeren av 3. mars 2003 (vedlagt) der det redegjøres for Regjeringens arbeid med den kommende melding om bredbåndspolitikken.

Komiteen mener det er spesielt viktig at Regjeringen foretar en gjennomgang av alle eksisterende og planlagte nett med sikte på en samordning. Det eksisterer og er planlagt nett for titalls milliarder kroner.

Komiteen er også opptatt av at meldingen vurderer tiltak som kan styrke bredbåndstilgangen i distriktene.

Komiteen anmoder om at Regjeringen i den varslede stortingsmeldingen vurderer former for aksess til sluttbruker.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og anbefaler Dokument nr. 8:113 (2001-2002) vedlagt protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:113 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Odd Roger Enoksen om at Stortinget får seg forelagt en egen sak om bredbåndspolitikken - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Nærings- og handelsdepartementetv/statsråden til næringskomiteen, datert6. mai 2002

Dokument nr. 8:113 - forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Odd Roger Enoksen om at Stortinget får seg forelagt en egen sak om bredbåndspolitikken

Jeg viser til brev datert 30. april i år om Nærings­komiteens behandling av Dok. nr. 8:113 (2001-2002), forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Odd Roger Enoksen om at Stortinget får seg forelagt en egen sak om bredbåndspolitikken.

Tirsdag 14. mai skal jeg holde en redegjørelse for Stortinget om IT-politikk. Ett av tre hovedtema i denne redegjørelsen vil være bredbåndspolitikken. Stortinget vil da bli orientert om utviklingen på bredbåndsområdet generelt, og Regjeringens målsettinger og strategi for bredbåndsutbredelsen spesielt. Tirsdag 21. mai følges dette opp med debatt i Stortinget om redegjørelsen om IT-politikken.

I tillegg vil Regjeringen samme dag, den 14. mai, legge fram strategidokumentet eNorge 2005 som presenterer Regjeringens overordnede IT-politikk for de kommende tre årene innenfor alle departementenes ansvarsområder. Bredbåndspolitikken vil også bli behandlet her.

Med bakgrunn i ovenstående mener jeg Stortingets informasjonsbehov innen bredbåndspolitikken vil bli vel ivaretatt, og at det derfor ikke er behov for noen egen sak om bredbåndspolitikken i Stortinget vårsesjonen 2002.

Oslo, i næringskomiteen, den 20. mai 2003

Olav Akselsen

leder

Aud Gaundal

ordfører