Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for valgperioden 2001-2005 er følgende:

Medlemmer:

Varamedlemmer:

Haakon Blankenborg (A), leder

Synnøve Konglevoll (A)

Øystein Djupedal (SV), nestleder

Olav Akselsen (A)

Martin Engeset (H)

Bent Høie (H)

André Kvakkestad (FrP)

Per Erik Monsen (FrP)

Elsa Skarbøvik (KrF)

Jorunn Ringstad (Sp)

Komitévervene var fordelt som følger i 2004:

Komité

Medlem

Varamedlem

Komiteen for politiske saker

Haakon Blankenborg

André Kvakkestad

Komiteen for juridiske saker og menneskerettigheter

Martin Engeset

Øystein Djupedal

Komiteen for økonomiske saker og utvikling

Øystein Djupedal

Per Erik Monsen

Komiteen for sosial-, helse- og familiespørsmål

Bent Høie

Elsa Skarbøvik

Komiteen for migrasjon, flyktninger og befolkningsspørsmål

André Kvakkestad

Olav Akselsen

Komiteen for kultur, vitenskap og utdanning

Elsa Skarbøvik

Bent Høie

Komiteen for miljø, landbruk og lokal- og regionalspørsmål

Olav Akselsen

Synnøve Konglevoll

Komiteen for likestillingsspørsmål

Synnøve Konglevoll

Jorunn Ringstad

Komiteen for reglements- og immunitetsspørsmål

Per Erik Monsen

Martin Engeset

Komiteen for overvåkning av medlemslands forpliktelser

Jorunn Ringstad

André Kvakkestad

Synnøve Konglevoll

2004 bekreftet Europarådets sentrale stilling hva gjelder arbeid for demokrati og menneskerettigheter. Kampen mot terrorisme sto sentralt. Overvåkning av medlemskapsforpliktelsene til de nye medlemslandene var en annen viktig oppgave. Forsamlingen drøftet bl.a. situasjonen i Kosovo, Bosnia-Hercegovina, Armenia, Aserbajdsjan og Ukraina. Man besluttet å avslutte overvåkning av medlemskapsforpliktelsene til Tyrkia. Utviklingen og menneskerettighetenes stilling i Tsjetsjenia sto også sentralt. Situasjonen i Hviterussland ble diskutert i april på grunnlag av rapporter om undertrykking av pressen og forsvinninger. Minoriteters stilling, migrasjon og asylspørsmål, menneskehandel og reform av domstolen var andre temaer.

Behandlingen av årsrapporten fra MR-kommissær Alvaro Gil-Robles viste at han har bred støtte i forsamlingen. Rapporten ble ønsket velkommen, og han fikk anerkjennesle for sine aktiviteter. I anbefalingen ble medlemslandene oppfordret til å følge opp kommissærens tilrådinger.

Monaco ble tatt opp som det 46. medlemsland. Terry Davis fra Storbritannia ble valgt som Europarådets nye generalsekretær. Norge hadde formannskapet i Europarådets ministerkomité fra mai til november, og i den forbindelse inviterte Stortinget til møte i den faste komité (Standing Committee) og byrået i Oslo 7.-8. september.

I lys av det norske formannskapet talte statsminister Kjell Magne Bondevik til forsamlingen i juni. Utenriksminister Jan Petersen redegjorde både i juni og oktober for arbeidet i Ministerkomiteen. Under alle delsesjonene ble det holdt innlegg av stats- og regjeringssjefer, parlamentspresidenter og ledere for internasjonale organisasjoner. Man merket seg at president Saakashvilis første internasjonale opptreden etter valget, i Georgia fant sted i forsamlingen i januar.

Delegasjonen deltok på de fire delsesjonene i Strasbourg og delegasjonsmedlemmene deltok også jevnlig på komitémøter. Flere av delegasjonsmedlemmene deltok i tillegg i valgobservasjoner.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Sigmund Kroslid og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, understreker viktigheten av Europarådets parlamentariske forsamling. Den er en av to vedtektsbestemmende organer og representerer de viktigste politiske tendensene i medlemsstatene. Med delegasjoner fra 46 nasjonale parlamenter er Europarådets parlamentariske forsamling den mest omfattende europeiske forsamling.

Komiteen viser til at parlamentarikerforsamlingen er særlig aktiv når det gjelder beskyttelse av menneskerettighetene. I løpet av 2004 ble det vedtatt resolusjoner om følgende saker: kritikk av menneskerettighetsbrudd i Aserbajdsjan, om Armenias overholdelse av rettigheter og forpliktelser som medlem, om Europarådets bidrag til å løse situasjonen i Irak, og demokratiseringsprosessen i Serbia-Montenegro. Andre sentrale temaer var minoriteters stilling, migrasjon, asylspørsmål og menneskehandel.

Menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland og Tsjetsjenia var sentral i debatten. Komiteen støtter forsamlingens oppfordring til maksimalt politisk press på myndighetene i Hviterussland og mulig ekskludering fra Europarådets aktiviteter og avtaler. Komiteen er bekymret for situasjonen i Tsjetsjenia og mener det var en riktig og viktig beslutning å etablere et rundebord som skal samle ulike politiske partier og grupperinger fra Tsjetsjenia og russiske myndigheter, for å følge utviklingen av menneske-rettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper.

Året var ellers preget av en rekke aktuelle saker, som kampen mot terrorisme og overvåking av medlemskapsforpliktelser. Komiteen ser det som positivt at det ble besluttet å avslutte overvåking av medlemskapsforpliktelsene for Tyrkia, fordi landet har vist vilje og evne til å oppfylle sine forpliktelser. For Bosnia-Hercegovina ble det besluttet fortsatt overvåking.

Komiteen mener det er viktig at Europarådet samarbeider med andre europeiske organisasjoner, særlig OSSE og EU.

Komiteen tar til etterretning at Terry Davis ble valgt som ny generalsekretær for fem år fra 1. september 2004. Komiteen hilser Monaco velkommen som 46. medlemsstat i Europarådet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 17 (2004-2005) - om årsrapport fra Stortingets delegasjonen til Europarådets parlamentariske forsamling for 2004 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 25. mai 2005

Thorbjørn Jagland

leder

Lars Rise

ordfører