Innstilling fra justiskomiteen om tilleggsbevilgninger i 2005 til Justisdepartementet, domstolene og politiet for å styrke beredskapsevnen, innsatsen mot terror (Politiets sikkerhetstjeneste og øvrig politi) og organisert kriminalitet (NOKAS-saken)

Til Stortinget

Innledning

Regjeringen foreslår i denne proposisjonen tilleggsbevilgninger til domstolene og politiet i forbindelse med iretteføring knyttet til NOKAS-ranet. Det foreslås også å øke bevilgning til teknologisk opprustning og å styrke politiets og Politiets Sikkerhetstjenestes terrorberedskap. Videre foreslås det en tilleggsbevilgning for hurtig å kunne iverksette tiltak som ble foreslått i St.meld. nr. 37 (2004-2005) om flodbølgekatastrofen i Sør-Asia og sentral krisehåndtering, og da særlig til opprettelse av ny krisestøtteenhet som skal bidra med støttefunksjoner til lederdepartementet og Regjeringens kriseråd i deres krisehåndtering. Samlet utgjør forslagene til tilleggsbevilgninger 68 mill. kroner.

Forslag til endringer

Kap. 400 Justisdepartementet

Post 1 Driftsutgifter

I St.meld. nr. 37 (2004–2005) omtales tiltak som er eller vil bli iverksatt for å styrke evnen til å bistå norske borgere i utlandet i krisesituasjoner, samt å styrke krisehåndteringen på strategisk nivå. Det er etablert et planleggingsprosjekt i Justisdepartementet for å etab­lere krisestøtteenheten som skal være i drift innen 1. januar 2006. Av hensyn til valg av lokalisering, eventuelle felleskjøp av tjenester etc. må det påregnes noe lengre tid før krisestøtteenheten er fullt ut operativ. Regjeringen vil hurtigst mulig igangsette nødvendige planleggingsprosjekter i forbindelse med opprettelsen av krisestøtteenheten, ansettelse av personell, oppgradering av teknisk utstyr og øving av innsatsgrupper som skal bistå ved kriser i utlandet. Justisdepartementet foreslår på bakgrunn av ovennevnte å øke bevilgningen under kap. 400 post 1 med 3,5 mill. kroner.

Kap. 410 Tingrettene og lagmannsrettene

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen til domstolene ble i Revidert nasjonalbudsjett for 2005 økt med 3,5 mill. kroner i forbindelse med NOKAS-saken, til dekning av økte leieutgifter. Det ble gjort oppmerksom på at leien ikke var endelig fastsatt, og at det var usikkerhet knyttet til beløpet. Det ble derfor tatt forbehold om å komme tilbake til saken på egnet måte om nødvendig. Basert på politiets sikkerhetsvurderinger i forbindelse med iretteføring av saken, og en nærmere dialog mellom Domstolsadministrasjonen og Statsbygg, har man også funnet det nødvendig med ombygging og sikring av lokalene. I tillegg vil det, foruten visse merutgifter til husleie for rettslokalene, påløpe merutgifter til drift av et pressesenter og til leie av parkeringsareal. På bakgrunn av ovennevnte foreslår Justisdepartementet å øke bevilgningen på kap. 410 post 1 med 18,6 mill. kroner.

Kap. 440 Politidirektoratet - politi- og lensmanns­etaten

Post 1 Driftsutgifter

Ved endring i straffeprosessloven og politiloven er politiet gitt adgang til å bruke nye metoder for å avdekke og bekjempe alvorlig kriminalitet, herunder terror. Politiet har behov for teknologisk oppgradering ved gjennomføringen av de nye metodene. Det er ut ifra foreliggende situasjon behov for å styrke politiets og Politiets sikkerhetstjenestes terrorberedskap utover de 10 mill. kroner som ble bevilget i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2005. Styrkingen skal benyttes til økt bemanning, ulike beredskapstiltak og bidra til en teknologisk opprustning i politiet. På bakgrunn av ovennevnte foreslår Justisdepartementet å øke bevilgningen på kap. 440 post 1 med 31 mill. kroner.

Ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger og drapet på en tjenestemann i Rogaland politidistrikt i 2004 har krevd og vil fortsatt kreve store ressurser i forbindelse med etterforskning og iretteføring. Bevilgningen til politiet ble i Revidert nasjonalbudsjett for 2005 økt med 63,1 mill. kroner i forbindelse med NOKAS-saken, til dekning av utgifter til etterforsk­ning og iretteføring. Basert på oppdaterte beregninger og anslag, og vurderinger av trusselnivået, er det behov for å øke bevilgningen til politiet med 14,9 mill. kroner. Utgiftene vil kunne øke dersom det blir nødvendig å øke trusselnivået. På bakgrunn av ovennevnte foreslår Justisdepartementet å øke bevilgningen på kap. 440 post 1 med 14,9 mill. kroner.

Samlet foreslås det å øke bevilgningen på kap. 440 post 1 med 45,9 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til at ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger og drapet på en tjenestemann i Rogaland politidistrikt i 2004 har krevd og vil fortsatt kreve store ressurser i forbindelse med etterforskning og iretteføring. Komiteen er av den oppfatning at det har vært og vil være nødvendig at samfunnet overfor godt organiserte kriminelle miljøer klart markerer at denne type kriminalitet vil man prioritere bekjempelsen av. Komiteen viser til den fremlagte proposisjonen og har merket seg at det foreslås tilleggsbevilgninger til domstolene og politiet i forbindelse med iretteføring knyttet til NOKAS-ranet. Komiteen slutter seg til departementets vurderinger og forslag om slik tilleggsbevilgning. Komiteen legger til grunn at det høyst sannsynlig fortsatt vil være behov for å tildele økte ressurser for å sikre videre oppfølging av denne særskilte saken og det som følger i kjølvannet av denne type handlinger.

På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake med forslag til dekning av eventuelle merkostnader i tilknytning til NOKAS-saken i 2006."

Komiteen viser for øvrig til at det i proposisjonen også foreslås å øke bevilgning til teknologisk opprustning og å styrke politiets og Politiets Sikkerhetstjenestes terrorberedskap, samt at det foreslås en tilleggs­bevilgning for hurtig å kunne iverksette tiltak som ble foreslått i St.meld. nr. 37 (2004-2005) om flodbølge­katastrofen i Sør-Asia og sentral krisehåndtering.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I

I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål:

Kroner

Utgifter

400

Justisdepartementet

1

Driftsutgifter, forhøyes med

3 500 000

fra kr 204 951 000 til 208 451 000

410

Tingrettene og lagmannsrettene

1

Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 412 post 1, forhøyes med

18 600 000

fra kr 1 325 166 000 til kr 1 343 766 000

440

Politidirektoratet - politi- og lensmannsetaten

1

Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441 post 1, forhøyes med

45 900 000

fra kr 6 475 793 000 til kr 6 521 693 000

II

Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake med forslag til dekning av eventuelle merkostnader i tilknytning til NOKAS-saken i 2006.

Oslo, i justiskomiteen, den 12. desember 2005

Anne Marit Bjørnflaten

leder

André Oktay Dahl

ordfører