Brev fra Fiskeri- og kystdepartementet v/statsråden, til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 20. januar 2009

Dokument nr. 8:23 (2008-2009) representantforslag fra stortingsrepresentantene Jon Jæger Gåsvatn, Ulf Leirstein, Vigdis Giltun, Kåre Fostervold og Arne Sortevik om å få utbedret terskelproblematikken i Ringdals-/Iddefjorden

Jeg viser til brev av 8. januar 2009 fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, hvor det bes om en kommentar til Dokument nr. 8:23 (2008-2009) fra stortingsrepresentantene Jon Jæger Gåsvatn, Ulf Leirstein, Vigdis Giltun, Kåre Fostervold og Arne Sortevik. I dokumentet fremmes det følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen foreta de nødvendige konsekvensutredninger og sikre et beslutningsgrunnlag som trengs for å tilfredsstille norske og svenske krav, slik at nødvendige utbedringer kan gjennomføres i farleden i Ringdalsfjorden inn til Halden havn."

Spørsmålet om utdyping av innseilingen til Halden er en sak som har en lang historie.

I den senere tid har jeg på nytt fått spørsmål om en fornyet vurdering av utbedringer i farleden i Ringdalsfjorden, både fra lokalt politisk og industrielt hold og fra Stortinget. Det er blant annet bedt om at det tas initiativ til at Kystverket foretar nye konsekvensutredninger i forbindelse med mulig utbedringer av innseilingen, samt at spørsmålet drøftes med svenske myndigheter.

Vi ønsker fra regjeringens side å gjenoppta dialogen med svenske myndigheter om mulige tiltak i dette farvannet. På denne bakgrunn har jeg i brev til den svenske miljøministeren foreslått at vi på norsk hold tar et nytt initiativ ved at Kystverket tar kontakt med Naturvårdsverket. Disse to etatene kan, hvis det oppnås enighet om det, sette i verk en ny utredning av muligheten for en utdyping av innseilingen til Halden. En slik utredning vil selvfølgelig skje i tett samarbeid med både svenske og norske miljømyndigheter, og følge regelverket til Espoo-konvensjonen.

Vi avventer nå et svar fra svensk side. Først når et slikt svar foreligger, vil det være mulig å si noe mer om videre fremdrift knyttet til spørsmålet om en utdyping av innseilingen til Halden.