4.1 Sammendrag

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har ansvaret for bevilgningene til Kongehuset. Bevilgningene under kap.1 post 50 Det kongelige hoff og kap. 2 post 50 H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessens stab mv. benyttes blant annet til offisielle oppgaver for Kongehuset. Kap. 1 post 50 benyttes både til kongeparet og kronprinsparets offisielle oppgaver.

4.1.1 Kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen

Post 1 Apanasje

Bevilgningen benyttes til personlige utgifter for H.M. Kongen og H.M. Dronningen, inkludert utgifter knyttet til diverse offisielle oppgaver og til drift og vedlikehold av private eiendommer.

Post 50 Det kongelige hoff

Bevilgningen benyttes til kongehusets utgifter til offisielle oppgaver, drift av organisasjonen, infrastruktur og mindre vedlikeholdsprosjekter. Bevilgningen skal også dekke utgifter til løpende indre vedlikehold og utvikling av de statlige kongelige eiendommer, Det kgl. slott, Bygdøy kongsgård (hovedhuset m/sidebygning og park, og Oscarshall). Det foreslås å styrke posten med 3 mill. kroner for å dekke nødvendige kostnader for publikumsvisningene på Det kgl. slott og Oscarshall, og midler til kompetansetilpasning for ansatte.

4.1.2 Kap. 2 H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen

Post 1 Apanasje

Bevilgningen skal dekke kronprinsparets personlige utgifter, inkludert utgifter knyttet til diverse offisielle oppgaver, og til drift og vedlikehold av private eiendommer.

Post 50 H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessens stab mv.

Bevilgningen skal dekke utgifter til kronprinsparets stab på Det kgl. slott og betjeningen på Skaugum, og utgifter knyttet til kronprinsparets offisielle oppgaver.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til forslaget til budsjett for Det kongelige hus for 2013, og mener det er positivt at publikumsvisningene til Det kgl. slott og Oscarshall er populære. Komiteen støtter forslaget om en økning på 3 mill. kroner for å dekke kostnader til dette.

Komiteen har ikke ytterligere merknader og slutter seg til forslaget.