Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen v/komitéleder til Kunnskapsdepartementet v/statsråden, datert 26. april 2012

Kunnskapsdepartementets gjennomgang av tilskuddsforvaltningen i 2011

Det vises til brev av 19. april 2012 til kontroll- og konstitusjonskomiteen med redegjørelse om Kunnskapsdepartementets tilskuddsforvaltning i 2011. Komiteen har gjennomgått redegjørelsen og ser behov for å be om utdyping på enkelte punkter.

  • 1. Departementet opplyser at de legger til grunn at tilskuddsutbetalinger i regelen skal ha hjemmel i bevilgningen på en tilskuddspost. Det kommer likevel frem at det er utbetalt tilskudd over 01- og 21-poster, hvorav 10 mill kroner er utbetalt over kap. 226 post 21. Komiteen ber om å få opplyst begrunnelsen for at disse tilskuddene er utbetalt fra en post til spesielle driftsutgifter, og hvorvidt departementet har til hensikt å flytte midlene til en tilskuddspost.

  • 2. Oversikten over tilskuddsutbetalinger i 2011 viser blant annet at det er utbetalt 1 mill kroner til Pøbelprosjektet fra kap. 226 post 21. I media er det blitt opplyst at midlene ble tildelt uten at de var utlyst, og uten av prosjektet hadde utarbeidet søknad (bl.a. VG.no, 10. mars 2012). Komiteen ber om en redegjørelse for departementets tildeling av midler til Pøbelprosjektet.

  • 3. Komiteen viser til opplysninger i media om Kunnskapsdepartementets støtte til Kvinneuniversitetet Norden (bl.a. nrk.no 9. mars 2012). Komiteen ber om en redegjørelse for departementets støtte til Kvinneuniversitetet Norden, herunder hvorfor tilskuddene ikke ble offentlig kunngjort.

Komiteen ber om snarlig svar.