Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen v/komitéleder til Utenriksdepartementet v/statsrådene, datert 26. april 2012

Utenriksdepartementets gjennomgang av tilskuddsforvaltningen i 2011

Det vises til brev av 13. april 2012 til kontroll- og konstitusjonskomiteen med redegjørelse om Utenriksdepartementets tilskuddsforvaltning i 2011.

Komiteen har gjennomgått redegjørelsen og ser behov for å be om utdyping på enkelte punkter. Det bes derfor om svar på følgende spørsmål:

  • 1. Under punkt 3 på side 4 redegjøres det for kapittel/post 160.01 og 165.01. Komiteen ber om å få en oversikt over hva som menes med ”enkelte tilskudd gitt under ordningen ”Utenrikspolitisk ordskifte””. Komiteen ber også om å få tilsendt en fullstendig gjennomgang av alle tilskudd gitt via ”Refleks”-prosjektet siden oppstart.

  • 2. På side 11 står det i avsnitt to: ”Flere ambassader publiserer for eksempel lister over alle bistandsprosjekter ambassaden støtter, med lenke til de enkelte avtalene, på sine nettsider.” Komiteen ber om å få vite hvorfor det ikke er en enhetlig praksis på dette?

  • 3. I brevet vises det til at departementet etter søknad til Direktoratet for økonomistyring i brev av 2. september 2005 fikk innvilget unntak fra kravet om kunngjøring for enkelte tilskuddsbevilgninger. Komiteen ber om å få oversendt kopi av dette brevet.

  • 4. I brevet er det på side 8 en tabell over ”øvrige ordninger” som omfatter tilskuddsordninger som enten delvis kunngjøres eller som ikke kunngjøres allment. Det kommer blant annet frem at det gjøres en vurdering av kravet til kunngjøring ut fra ”hvilke muligheter som foreligger for å kunne følge dem uten uforholdsmessig stor ressursbruk”. Komiteen ser at dette gjelder meget store tilskuddsordninger, og ber om å få opplyst hvordan departementet sikrer at midlene som ikke kunngjøres blir fordelt og brukt på best mulig måte og i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Komiteen ber om snarlig svar.