Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen v/komitéleder til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden, datert 14. februar 2012

Tilskuddsforvaltningen og tilskudd til selvforsvarskurs

Det vises til tidligere korrespondanse. På bakgrunn av tilsendt informasjon mener komiteen det er nødvendig å se nærmere på departementets rutiner og oppfølging av øvrige tilskuddsordninger administrert av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Komiteen viser til at statsråden i sitt svarbrev varsler at departementet skal foreta en gjennomgang og kvalitetssikring av interne rutiner i denne typen prosesser. Komiteen forutsetter at gjennomgangen også vil bestå i å undersøke om det er begått feil i forbindelse med allerede foretatte tildelinger.

Komiteen vil av hensyn til sin egen videre oppfølging av saken, be om at departementet oversender gjennomgangen og resultatet av denne til komiteen så snart det lar seg gjøre. Komiteen ber om tilbakemelding på forventet fremdrift på gjennomgangen.

Komiteen ber videre om at det oversendes en oversikt over de tilskuddsordninger som er administrert av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og oversikt over de tildelinger som er foretatt under den enkelte tilskuddsordning i 2011.

Komiteen ber videre om svar på følgende spørsmål:

  • 1. Statsrådens brev bekrefter at informasjonen gitt av statssekretær Westhrin til offentligheten ikke samsvarer med de faktiske forhold. På hvilken måte vil statsråden for fremtiden forsikre seg om at informasjon som gis fra departementet til offentligheten om behandlingen av forvaltningssaker samsvarer med fakta?

  • 2. Statsråden viser til at det var flere aktuelle organisasjoner som kunne mottatt støtte etter ordningens formål. Hvilke konsekvenser mener statsråden dette bør ha for de organisasjonene som ble frarøvet muligheten til å søke om midler til et slikt prosjekt, og vil statsråden forsøke å rette opp den feilen han selv erkjenner å ha begått?

  • 3. I svarbrevet skriver statsråden følgende: ˮJeg ser at dette burde vært håndtert annerledes, særlig sett i lys av at den ene av tilskuddsmottakerne, Jenteforsvaret, var en undergruppe av Sosialistisk ungdom (SU) på søkertidspunktet. I en slik situasjon burde departementet vært ekstra påpasselig med å sikre en prosess i tråd med regelverket.ˮ Hva er årsaken til at dette likevel ikke skjedde?

Komiteen ber om snarlig svar, og senest innen mandag 27. februar 2012.