Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 20. desember 2012

Dok 8:19 S (2012-2013) representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingjerd Schou, Knut Arild Hareide, Borghild Tenden og Bård Hoksrud om utbygging av nytt digitalt nødnett

Jeg viser til brev fra Transport- og kommunikasjonskomiteen datert 28.11.2012 vedrørende ovennevnte.

Nødnett er, som forslagsstillerne understreker, viktig for Norges beredskapsevne, og arbeidet med å få på plass et robust, felles Nødnett basert på moderne teknologi er en viktig satsning på samfunnssikkerhet og styrket beredskap i Norge. Jeg er derfor glad for at Kristelig Folkepartis forslag om å halvere bevilgningen til Nødnett i 2013-budsjettet ikke fikk støtte fra andre partier i Stortinget, med den usikkerheten det ville gitt for den landsdekkende utbyggingen.

Alle ressurser bør nå settes inn i å følge opp de beslutninger som er fattet. Nødnett bygges ut for å dekke de behov nødetatene har beskrevet. Utbyggingen er i tråd med rammene som er gitt av Stortinget og ekstern kvalitetssikrers anbefaling, herunder Stortingets forutsetninger om krav til kvalitet og flatedekning. Direktoratet for nødkommunikasjon blir nøye fulgt opp, både gjennom etatsstyringen fra Justis- og beredskapsdepartementet og jevnlig tilsyn fra Riksrevisjonen.

Nødnett er i bruk i hele området for første utbyggingstrinn, men som forslagsstillerne skriver tok dette lengre tid enn en i utgangspunktet forventet og kostnadene ble vesentlig høyere enn det som var lagt til grunn i St. prp. nr. 30 (2006-2007), jf. Innst. S. nr. 104 (2006-2007). Dette skyldes hovedsakelig store vanskeligheter på leverandørsiden, langvarige prosesser for etablering av enkelte basestasjoner og uforutsette forsinkelser knyttet til evalueringen mellom første og andre utbyggingstrinn.

Andre utbyggingstrinn er i full gang. Per i dag pågår det utbygging i Hedmark, Vest-Oppland og Gudbrandsdalen politidistrikter, og det pågår radioplanlegging for hele landet. Regjeringen ser det som en prioritert oppgave å sørge for at det landsdekkende Nødnett kommer på plass innen utgangen av 2015 og innenfor rammen på 4,7 mrd. kr, samt å sikre at Nødnett i drift er et trygt og effektivt verktøy for brukerne. Direktoratet for nødkommunikasjon rapporterer at utbyggingen går etter planen, både hva gjelder utbyggingstempo og kostnader.

Nødnettprosjektet er etter min vurdering godt opplyst for og forankret i Stortinget. Inneværende år er det gitt omtale av Nødnett og status i saken i Meld. St. 29 (2011-2012) Samfunnssikkerhet, som ligger til behandling i Stortinget, i Prop. 1 S (2012-2013) og Prop. 23 S (2012-2013). Videre er det gitt svar på spørsmål fra partiene knyttet til budsjettbehandling og ved behandlingen av interpellasjon fra stortingsrepresentant Ingjerd Schou om Nødnett i Stortinget 13.11.2012.

Jeg vil i melding til Stortinget om oppfølging av NOU 2012:14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen, som legges frem for Stortinget i løpet av første kvartal 2013, gi en oppdatert omtale av bl.a. fremdriften i utbyggingen, budsjett og måloppnåelse.

På denne bakgrunn ser jeg derfor ikke behov for en egen melding til Stortinget om Nødnett i vårsesjonen 2013.