Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en protokoll til endring av skatteavtalen mellom Norge og Nederland

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I Oslo den 23. april 2013 ble det undertegnet en protokoll til endring av skatteavtalen om unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon 22. mars 2013. Utenriksråd Bente Angell-Hansen undertegnet protokollen på vegne av Norge, og Nederlands ambassadør til Norge, Richard van Rijssen, undertegnet på vegne av Nederland.

Gjeldende avtale mellom Norge og Nederland ble undertegnet 12. januar 1990. I forbindelse med et møte mellom finansdepartementene i 2009 hvor det ble diskutert enkelte problemstillinger om tolkning og anvendelse av skatteavtalen, ble partene enige om at enkelte punkter i avtalen burde reforhandles. Etter en formell anmodning fra Nederland ble det derfor i 2010 innledet forhandlinger om en protokoll til endring av skatteavtalen. Den norske delegasjonen ble ledet av ekspedisjonssjef Stig Sollund.

Hovedformålet med avtalerevisjonen har vært å oppdatere skatteavtalen med viktige endringer som er foretatt i OECDs mønsteravtale i de senere årene. Protokollen følger ellers i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD. I likhet med dagens avtale inneholder protokollen enkelte avvik fra dette mønsteret, og det utvider på visse områder kildestatens beskatningsadgang.

Tilleggsprotokollen er inngått på norsk, nederlandsk og engelsk.

Bemerkninger til de enkelte artiklene står i proposisjonens kapittel 2.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Gunvor Eldegard, Gerd Janne Kristoffersen, Marianne Marthinsen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Knut Storberget, fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til forslaget til protokoll til endring av skatteavtalen med Nederland.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at Prop. 130 S (2012–2013) om endring av skatteavtalen mellom Norge og Nederland inneholder noen av de samme momentene som den nye skatteavtalen mellom Norge og Storbritannia, jf. Prop. 94 S (2012–2013), og vil vise til sine merknader og forslag til denne saken i Innst. 283 S (2012–2013).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Norge setter i kraft protokollen av 23. april 2013 til endring av skatteavtalen av 12. januar 1990 mellom Norge og Nederland.

Oslo, i finanskomiteen, den 21. mai 2013

Torgeir Micaelsen

Knut Storberget

leder

ordfører