Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at Oslo kommune har vedtatt lokal folkeavstemning om å arrangere OL i Oslo i 2022 i forbindelse med stortingsvalget 2013. Forslagsstillerne mener en bred folkelig forankring er av stor betydning for en ryddig og demokratisk prosess som sikrer et slikt arrangement den nødvendige legitimitet i befolkningen.

Forslagsstillerne påpeker at da det nå er klarlagt at det er behov for en ubegrenset statsgaranti, og at flere kommuner blir sterkt berørt, bør det gjennomføres en nasjonal folkeavstemning. Forslagsstillerne viser til at risikoen vil ligge hos alle landets skattebetalere gjennom den nødvendige statsgaranti. En statsgaranti bør absolutt forankres bredt på nasjonalt plan, og det kan kun skje ved en folkeavstemning.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for at det avholdes en nasjonal folkeavstemning samtidig med stortingsvalget i september 2013 om hvorvidt det skal gis statlige garantier og bidrag i forbindelse med en søknad om å arrangere OL og Paralympics i Oslo i 2022.»