Innstilling fra finanskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Line Henriette Hjemdal, Kjell Arvid Svendsen og Kjell Ingolf Ropstad om å styrke etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland (oljefondet)

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen foreta en grundig vurdering av hvilke ressurser som etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland vil kreve de nærmeste år, gitt meget høye ambisjoner om oppfølging av de etiske retningslinjene, og orientere Stortinget om dette på egnet måte.

  • 2. Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag om økte ressurser til etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Gerd Janne Kristoffersen, Marianne Marthinsen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim, Knut Storberget og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til at dokumentet har vært oversendt finansministeren for uttalelse. Finansministerens svar av 10. april 2013 er vedlagt denne innstillingen.

Komiteen viser til de respektive partiers merknader i forbindelse med behandlingen av Meld. St. 27 (2012-2013) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2012.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til representantforslaget og fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen foreta en grundig vurdering av hvilke ressurser som etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland vil kreve de nærmeste år, gitt meget høye ambisjoner om oppfølging av de etiske retningslinjene, og orientere Stortinget om dette på egnet måte.»

«Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag om økte ressurser til etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen foreta en grundig vurdering av hvilke ressurser som etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland vil kreve de nærmeste år, gitt meget høye ambisjoner om oppfølging av de etiske retningslinjene, og orientere Stortinget om dette på egnet måte.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag om økte ressurser til etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:62 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Line Henriette Hjemdal, Kjell Arvid Svendsen og Kjell Ingolf Ropstad om å styrke etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland (oljefondet) – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 10. april 2013

Dokument 8:62 S (2012-2013) Representantforslag om å styrke etikkarbeidet i Statens pensjonsfond utland

Jeg viser til Finanskomiteens brev til Finansdepartementet 4. april 2013 om ovenfor nevnte representantforslag. Det er viktig at Etikkrådet har tilstrekkelig ressurser til å gjennomføre sitt arbeid.

Et flertall i finanskomiteen ba om en gjennomgang av ressurssituasjonen i Etikkrådet i forbindelse med Stortingets behandling av Meld. St. 17 (2011-2012) i Innst. 361 S (2011-2012). Flertallet skrev:

”Flertallet viser til at det i evalueringen i 2009 ble lagt vekt på å bedre samvirket mellom virkemidlene som henholdsvis Etikkrådet og Norges Bank er ansvarlig for, og at de nye retningslinjene fra 2010 legger opp til dette. Dette stiller store krav til Etikkrådets og Norges Banks virksomhet. Flertallet ber regjeringen vurdere om rådets ressurssituasjon er i samsvar med utvidelsen av rådets oppgaver knyttet til omleggingen av den ansvarlige investeringspraksisen og utvidelsen av fondets kapital.”

Årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond inneholder derfor en vurdering av ressurssituasjonen til Etikkrådet. Siden meldingen legges fram fredag 12. april velger jeg i dette svaret å vise til meldingen.

Strategirådet for 2013 har fått i oppdrag å skrive en rapport om den overordnede strategien for ansvarlig investeringspraksis i SPU. Ambisjonen er at SPU i arbeidet med ansvarlige investeringer skal være en pådriver for utviklingen av praksis internasjonalt. Det har snart gått ti år siden en innførte etiske retningslinjer for forvaltningen av SPU. I løpet av denne tiden har vi bygget verdifull kompetanse og erfaring i Etikkrådet, Norges Bank og Finansdepartementet. Samtidig er ansvarlig investeringspraksis et område i stadig endring, og det er derfor naturlig at strategien videreutvikles i takt med dette. Strategirådets arbeid i 2013 vil gi viktige innspill til arbeidet med å videreutvikle strategien.

Finansdepartementet har bedt Strategirådet om å vurdere hvordan de samlede ressursene og kompetansen best kan utnyttes. Strategirådet kan foreslå endringer det mener kan styrke arbeidet med ansvarlig investeringspraksis, herunder operasjonelle og institusjonelle endringer.

Strategirådet vil legge fram sin rapport denne høsten. Departementet legger opp til at en gjør ytterligere vurderinger av den samlede ressurstilgangen i etterkant av dette. Eventuelle forslag fra Strategirådet til endringer i strategien for ansvarlig investeringspraksis vil i tråd med vanlig praksis bli gjenstand for en åpen drøfting.

Oslo, i finanskomiteen, den 6. juni 2013

Torgeir Micaelsen

Geir-Ketil Hansen

leder

ordfører