Søk

Innhald

21. Skatteinsentiver for investeringer i oppstartsselskap

Sammendrag

Ved behandlingen av Meld. St. 1 (2015–2016) og Innst. 2 S (2015–2016) 3. desember 2015 fattet Stortinget anmodningsvedtak nr. 88 (2015–2016):

«Stortinget ber regjeringen utrede ulike modeller for skatteincentiver/skattefradrag for langsiktige investeringer i oppstartselskap bl.a. basert på den svenske investeraravdrag og den britiske SEIS-ordningen og legge dette fram for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2017».

Den svenske og britiske ordningen er omtalt nærmere i proposisjonens punkt 21.2, mens konsekvensene av en eventuell norsk ordning er vurdert i punkt 21.3.

Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen i proposisjonens kapittel 21 til orientering.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at et bredt flertall i Stortinget i skatteforliket ga regjeringen i oppdrag å utrede ulike modeller som kan gjøre det mer attraktivt å investere i oppstartsselskaper. Lignende modeller i Sverige og Storbritannia har vist gode resultater og frigjort etterlengtet kapital til oppstartsmiljøet. Regjeringen er tydelig motvillig til forslaget, og har stoppet fremdriften i sitt svar til Stortinget i forbindelse med budsjettet. Disse medlemmer ønsker prosessen tilbake på skinner og fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med konkrete, ferdig utredede modeller til skatteinsentiver/skattefradrag for langsiktige investeringer i oppstartsselskap basert på den britiske SEIS-ordningen, og legge dette frem for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017.»