Søk

Innhald

4. Kommunal- og moderniseringsdepartementet – IKT-politikk. Budsjettkapitler og komiteens merknader til disse

4.1 Kap. 541 IKT-politikk

Komiteen merker seg at innbyggernes forventning til digitale tjenester har endret seg raskt de senere år, og at en god tilrettelegging for samfunnsnyttig anvendelse av IKT og en høy grad av digital deltagelse i samfunnet er overordnet viktig.

Komiteen viser til at IKT-politikken griper på tvers av alle samfunnssektorer, og at digitaliseringspotensialet for Norge er tett knyttet til hvorvidt man lykkes i å identifisere sektorovergripende utfordringer, og å initiere, koordinere og følge opp de tverrgående tiltak.

Komiteen har notert seg at arbeidet med en modernisering av offentlig sektor er godt i gang.

Komiteen merker seg at bevilgninger på 7,2 mill. kroner, post 22 foreslås nyttet til gjennomføring og videreutvikling av IKT-politikken, blant annet til tiltak for å bekjempe digitale skiller i befolkningen, styrking av befolkningens digitale kompetanse og koordinering av Norges interesser i arbeidet med det digitale indre markedet i EU.

Komiteen vil peke på at Norge er blant de land i verden som har høyest digital deltakelse og kompetanse i befolkningen. Utviklingen har gått svært raskt, og det er viktig at myndighetene ser til at det ikke oppstår et klasseskille der noen blir stående utenfor det digitale samfunn. Komiteen ser derfor svært positivt på tiltak som kan bidra til styrking av nødvendig digital basiskompetanse, og ønsker i den sammenheng å trekke frem regjeringens tilskuddsordning for digital deltakelse og kompetanse som skal bidra til at eksterne aktører gir opplæring og kunnskapsheving hos innbyggere med lav digital deltakelse og kompetanse.

Komiteen er fornøyd med at det foreslås et driftstilskudd på 3,55 mill. kroner til Seniornett Norge, som arbeider for å styrke den digitale kompetansen blant eldre gjennom opplærings- og informasjonstiltak. Komiteen ser det som svært viktig å arbeide for å få flere over 55 år på nett.

4.2 Kap. 542 Internasjonalt IKT-samarbeid og utviklingsprogram

Komiteen ser positivt på at regjeringen fremhever et mål om at norsk næringsliv og norske fagmiljøer drar nytte av den norske deltakelsen i EU-programmer og bidrar til en mer effektiv, åpen og tillitsbasert forvaltning i Norge. Komiteen merker seg også at den foreslåtte bevilgningen skal bidra til en IKT-politikk for verdiskaping og deltakelse for alle.

Komiteen ser det som viktig at Norge er internasjonalt orientert og deltar i det europeiske samarbeidet på IKT-området. Det ligger et viktig arbeid i å tilpasse regelverk og finne gode felles løsninger og strategier, der det tilrettelegges for vektleggingen av IKT som driver av bærekraftig økonomisk vekst, innovasjon og jobbskaping.

Komiteen viser til at Norge har deltatt i programmet CEF Digital siden juni 2014. Programmet implementerer og sørger for drift av en rekke grensekryssende digitale tjenester.

Komiteen ser det som svært viktig at tjenestene forenkles og effektiviseres, og at det sikres en trygg utveksling av data mellom myndigheter, næringsliv og privatpersoner i Europa.

Komiteen vil påpeke verdien av en god koordinering av de ulike norske aktører og politiske ansvarsområder innen internasjonalt IKT-samarbeid og vil oppfordre til en aktiv bruk av ulike fora som kan bidra til økt samhandling.