Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Kjell-Idar Juvik, Stein Erik Lauvås og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Mari Holm Lønseth, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Kari Kjønaas Kjos, fra Senterpartiet, Kari Anne Bøkestad Andreassen og Marte Løvik, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til representantforslaget.

Komiteen har i brev av 28. mai 2019 bedt Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved statsråd Monica Mæland om en vurdering av forslagene. Der vises det blant annet til at:

«Statsbygg har i dag forvalteransvaret for øyene. Dette er en oppgave som ligger utenfor virksomhetens hovedformål, som er å sørge effektive lokaler til statlige virksomheter og sikre god forvaltning av statlige formålsbygg. Siden det ikke foreligger et konkret statlig behov for øyene, og det heller ikke er andre statlige virksomheter som ønsker å overta forvalteransvaret, ble Statsbygg gitt fullmakt til å gå i dialog med Oslo kommune om et salg av øyene.»

Komiteen har merket seg at Oslo kommune ikke ønsker å kjøpe øyene.

Komiteen mener det er viktig å beholde øyene i offentlig eierskap, enten hos staten eller hos Oslo kommune, dersom det kan inngås en avtale om overtakelse av øyene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil understreke at dersom Statsbygg besitter flere eiendommer som er utenfor virksomhetens hovedformål og som vurderes solgt, bør dette kartlegges. Det forutsettes at eventuelle avhendinger vurderes nøye opp mot allmenn tilgjengelighet for befolkningen.

Flertallet vil understreke viktigheten av at denne typen, eiendommer forblir i offentlig eie og dermed allment tilgjengelig.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til at staten foretar en løpende vurdering av om eiendomsporteføljen er kostnadseffektiv og tilpasset statlige behov. Disse medlemmer viser til at allmennhetens interesse til for eksempel natur er en del av vurderingen der det er aktuelt ved salg. Disse medlemmer mener det ikke er behov for en slik helhetlig gjennomgang og støtter ikke forslaget.

Disse medlemmer viser til at representantforslaget ble fremmet av representanter fra Arbeiderpartiet den 23. mai 2019. I Dagens Næringsliv den 22. mai 2019 sto det på trykk at det ikke var aktuelt å gjennomføre et salg av øyene til andre enn Oslo kommune. Det er således ikke riktig at presiseringen om at salg til andre enn Oslo kommune ikke var aktuelt, ble gitt fra regjeringen etter at forslaget ble fremmet, slik Arbeiderpartiet uriktig hevder. Disse medlemmer viser videre til at Statsbygg allerede 16. mai 2019 presiserte i Dagens Næringsliv at et eventuelt salg til andre enn Oslo kommune skulle diskuteres med regjeringen før en eventuelt vurderte å selge til andre aktører. Å omtale dette som et «planlagt salg» til andre enn Oslo kommune blir derfor også uriktig.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti registrerer at presiseringen om at «det foreligger ingen planer om å legge Bleikøya, Lindøya, Nakholmen og Heggholmen ut for salg i markedet», kom etter oppslag i media og etter varsel fra Arbeiderpartiet om at Arbeiderpartiet ville fremme et representantforslag for å få stanset Statsbyggs planlagte salg av øyene i Indre Oslofjord. Disse medlemmer tar til etterretning at statsråden er enig med forslagsstillerne om at øyene ikke skal selges.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen foreta en ny gjennomgang av statens eiendommer som skal avhendes, spesielt med tanke på hvilke eiendommer som er interessante med hensyn til allmennhetens muligheter til friluftsliv og/eller kulturhistorie, og utarbeide en plan for hvordan allemannsretten og/eller vern av slike eiendommer best ivaretas.»