Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til grunnlovsforslaget om endring i Grunnloven § 63 vedrørende fritak fra ombudsplikten ved stortingsvalg. Forslagsstillerne viser til at OSSE etter valgobservasjon i Norge har pekt på at FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter utfordres gjennom dagens lovparagraf. Konvensjonen slår fast at ingen skal tvinges til å være medlem av et politisk parti eller en politisk gruppe som vedkommende ikke selv har valgt. Komiteen er enig i at den eneste fritaksgrunnen ofte vil være å melde seg inn i et annet parti enn det partiet som har fremmet listeforslaget. Komiteen viser videre til at departementet fulgte opp OSSEs påpekning ved å foreslå en endring i valgloven i Prop. 64 L (2010–2011), og at de endrede reglene for ombudsplikt ved fylkestings- og kommunestyrevalg ble vedtatt av Stortinget, jf. Innst. 286 L (2010–2011).

Ombudsplikten for stortingsvalg er hjemlet i Grunnloven, og komiteen ser at det kan være en naturlig konsekvens av endringene i valgloven at også Grunnloven § 63 endres, slik at ombudsplikten ved stortingsvalg får tilsvarende unntaksordning.

Komiteen merker seg at forslagsstillerne presiserer at det kun er muligheten for å frasi seg plass på listeforslag som foreslås endret, og at prinsippet om ombudsplikt etter valg fortsatt skal være et sentralt element ved vår valgordning, og ikke endres.

Komiteen viser til at grunnlovsforslaget følger opp OSSEs anmodning også for stortingsvalg ved å oppheve Grunnloven § 63 første ledd bokstav d og foreslå nytt punkt bokstav c.

På denne bakgrunn anbefaler komiteen at forslaget bifalles, slik at § 63 første ledd bokstav c skal lyde:

«har avgitt skriftlig erklæring om at vedkommende ikke ønsker å stå på en valgliste.

-

har gjeve skriftleg fråsegn om at ho eller han ikkje vil stå på ei valliste.»

og at

«§ 63 første ledd bokstav d oppheves.»